De duizenden kruisjes die deze week op de campus te zien zijn representeren de dieren die jaarlijks als proefdieren op de campus worden gebruikt.
De duizenden kruisjes die deze week op de campus te zien zijn representeren de dieren die jaarlijks als proefdieren op de campus worden gebruikt.

Studenten willen proefdiervrije campus

Algemeen

NIJMEGEN - Naar aanleiding van Wereldproefdierendag op 24 april hebben op de campus tientallen studenten geprotesteerd tegen het gebruik van proefdieren in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Net als vorig jaar roepen studenten het Radboudumc en de Radboud Universiteit op om een actievere houding in te nemen in de transitie naar proefdiervrije wetenschap. 

“In 2020 werden op de campus in Nijmegen 8.321 dieren gebruikt als proefdier. Het gaat hierbij vooral om muizen en ratten, maar ook om varkens, schapen, kikkers en vissen. Er wordt vaak nagedacht over dierproeven vanuit het perspectief van de wetenschapper”, aldus Sanne Jäkel, één van de organisatoren, “maar als we het bekijken vanuit het perspectief van de individuele dieren, is het een ander verhaal. Het gaat om voelende wezens die angst, pijn en stress kunnen ervaren en een intrinsieke waarde hebben.”

Toch worden er ook vanuit wetenschappelijk perspectief vraagtekens gezet bij het nut en de noodzaak van dierproeven. Een aantal dagen geleden werd de Minister van Landbouw middels een open brief van 20 academici opgeroepen om met een actieplan te komen voor Nederland. “Wij vinden het niet meer dan logisch dat het Radboudumc en de Radboud Universiteit hierin ook hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus Rebecca van Eijden, student Milieu- en Maatschappijwetenschappen. “Nu doen ze dat niet. Dat zie je bijvoorbeeld aan de opheffing van SYRCLE, een onderzoeksinitiatief dat bijdroeg aan het verminderen van dierproeven door middel van grondig vooronderzoek. We roepen Radboud daarom op om de uitfasering van dierproeven als doel te verankeren, en om deze transitie met actieve inspanningen te faciliteren.”

Protestactie

Om de individuele dieren onder de aandacht te brengen die jaarlijks worden gebruikt, werden in een omvangrijke krijtactie 8.321 kruisjes op de stoepen en fietspaden op de campus getekend. “We wilden de studenten en medewerkers met de neus op dit oncomfortabele feit drukken. Veel mensen weten niet dat er überhaupt een dierenlaboratorium op de campus staat”, zegt Paul van Gent, student Taalwetenschappen. Daarnaast kwamen op maandagmiddag tientallen studenten bij elkaar vóór het Radboudumc om te vragen om meer inspanningen in de transitie richting dierproefvrije wetenschap.

Veganistische studentenvereniging

Het protest werd net als vorig jaar georganiseerd door de Vegan Student Association (VSA), een studentenvereniging die als doel heeft om studenten met interesse in veganisme bij elkaar te brengen, voorlichting te geven over veganisme, duurzaamheid en dierenrechten, en om de campusomgeving meer bewust te maken van de belangen van dieren.

www.vsa-nijmegen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding