Onthulling literair baken Titus Brandsma

Algemeen Kort nieuws

 NIJMEGEN - Bij de Titus Brandsma Kapel aan de Kroonstraat in Nijmegen wordt dinsdag 31 mei een literair baken van de heiligverklaarde Titus Brandsma onthuld. Het programma start om 17.00 uur. 

Het programma begint met een welkomstwoord van Hubert Hendriks, bestuursvoorzitter van Stichting Het Kruispunt, de huidige eigenaar van de kapel. Vervolgens spreken Elianne Keulemans (Radboud Universiteit), Victor Vroomkoning (namens de Werkgroep Literaire Bakens) en Noël Vergunst  (wethouder en locoburgemeester gemeente Nijmegen). Huub Welzen, Prior Provinciaal van de Nederlandse Provincie der Karmelieten, onthult het baken en houdt een kleine voordracht. Afwisselend laat de Gregoriaanse schola Karolus Magnus enkele relevante liederen klinken.

De tekst van het baken schreef Brandsma in zijn cel in de Scheveningse gevangenis een week na zijn arrestatie op 19 januari 1942. De Duitse Sicherheitsdienst (SD) had de hoogleraar opgepakt wegens zijn in de ogen van de bezetter ondermijnende activiteiten. In publicaties, lezingen en colleges wees Brandsma op de gevaren van nazisme en rassenhaat en veroordeelde hij anti-Joodse maatregelen. 

In de tekst op het baken beschrijft Brandsma kort en bondig zijn cel. Uit andere teksten blijkt dat hij deze gevangeniscel ervoer als zijn kloostercel in het karmelietenklooster dat gelegen was in de Nijmeegse wijk Doddendaal. Daar dichtbij is in 1960 de Titus Brandsma Kapel gebouwd en krijgt zijn baken een plaats. Brandsma overleed in Dachau op 26 juli 1942 op 61-jarige leeftijd.

Het literaire baken van Titus Brandsma is mede gerealiseerd dankzij bijdragen van Radboud Universiteit, Gemeente Nijmegen en Titus Brandsma Instituut.