Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column burgemeester Bruls

Opvang blijft nodig

Algemeen

Deze week werd bekend dat het voormalig belastingkantoor aan de Stieltjesstraat door de gemeente verhuurd gaat worden aan het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Er komen in dit pand dus geen Oekraïense vluchtelingen, maar mensen uit andere landen die via het COA hun asiel aanvragen.

Deze ontwikkeling geeft de omvang van de vluchtelingencrisis eigenlijk in een notendop goed weer. Sinds februari woedt er een oorlog in Oekraïne, waardoor meer dan 5 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Een deel daarvan is in Nederland en Nijmegen terechtgekomen. We zijn daarom al sinds het vroege voorjaar bezig met het zoeken van opvangplekken voor deze mensen. 

Dit is op een aantal plaatsen ook al goed gelukt; er is een crisisopvang in de Jan Massinkhal voor de eerste dagen na aankomst. 

En in de Waalhaven liggen cruiseschepen, en in het centrum en in diverse wijken in de stad worden panden gereed gemaakt voor een langer verblijf.

Maar voordat deze stroom op gang kwam, hadden we al een vluchtelingenprobleem. De centrale opvang in Nederland, in Ter Apel, zit overvol met mensen uit allerlei landen. We hebben dat allemaal in het nieuws kunnen volgen. En asielzoekerscentra in Nederland, ook dat in Nijmegen, zitten vol met mensen die gewoon recht hebben om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. 

Er zijn echter maar weinig woningen waar al deze mensen terecht kunnen en dus blijven ze noodgedwongen in het AZC. Vandaar dat het COA dringend op zoek is naar onderdak voor de vele vluchtelingen die zij onder hun hoede hebben.

Door nu het belastingkantoor hiervoor aan het COA te verhuren, helpen wij als Nijmegen deze druk enigszins te verlichten; er kunnen straks zo’n 200 mensen gehuisvest worden in dit pand. Dit is al eerder gebeurd op deze plaats, dus we weten dat dit hier mogelijk is.

Toch blijft het vluchtelingenprobleem immens, ook in Nijmegen. We zullen dan ook blijven zoeken naar opvangplekken waar mensen langer kunnen verblijven. Het maakt ons niet uit of het dan gaat om vluchtelingen uit Oekraïne of uit een ander land. Wij zijn en blijven in onze stad van mening dat iedereen die op de vlucht is voor onderdrukking en oorlogsgeweld, recht heeft op onze hulp. 

Ik vond het dan ook de laatste maanden weer hartverwarmend om te zien dat ook nu weer veel Nijmegenaren zich hier belangeloos voor inzetten. Dat geeft vertrouwen voor de komende maanden en jaren. Want dit probleem is nog lang niet opgelost en we zullen ons dan ook samen ervoor moeten blijven inzetten dat vluchtelingen in onze stad een menswaardige ontvangst krijgen. De wereld is om Nijmegen heen en Nijmegen staat open voor de wereld.

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl