Een feestje voor de bewoners.
Een feestje voor de bewoners. Foto: Rob Gieling Fotografie

Feestelijke opening filmwijk Zuiverveld

Algemeen

NIJMEGEN - Wonen in een buurt met nostalgische filmregisseurs, in eenheid met de natuur? Wat te denken van Billy Wilder, Orson Welles en Ingmar Bergman, terwijl kleine vogels en vleermuisjes in je gevel nestelen? In de Nijmeegse nieuwbouwwijk Zuiderveld gebeurt het. Wethouder Noël Vergunst is onlangs speciaal naar Nijmegen-Noord gefietst om de nieuwe bewoners van 42 woningen in Zuiderveld welkom te heten. 

“We zijn erg blij voor onze stad met deze mooie woningen. Maar met name blij voor de nieuwe bewoners. Het woningtekort is groot, dus dit is een heel mooie toevoeging op een prachtige plek. We zijn ook zeker niet klaar met bouwen in Nijmegen”, aldus Vergunst.

Feestje

OpZoom architecten ontwierp de zogenaamde 42 conceptwoningen voor starters en doorstromers. KlokGroep bv bouwde ze in een heel korte tijd. Sinds een paar weken wonen de eerste huurders van Portaal er al in en anderen zijn nog druk bezig met inrichten en verhuizen. Toch waren bijna alle nieuwe bewoners aanwezig op het welkomstfeestje dat Portaal en KlokGroep organiseerden. 

Naar elkaar omkijken

Regiomanager Wieke van Veldhuizen van Portaal is blij dat alle 42 woningen zo snel zijn verhuurd en dat de bewoners er blij mee zijn: “Nu alles is opgeleverd, is het moment gekomen om iedereen welkom te heten en de bouwers te bedanken. Geweldig om te zien dat alle bewoners elkaar opzoeken en gegevens uitwisselen. We vinden het erg belangrijk dat er een echte buurt ontstaat, waar mensen het samen doen en naar elkaar omkijken.” 

Ze vervolgt: “Het zijn ideale woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens en ook een klein gezinnetje kan er wonen. De groep een- en tweepersoonshuishoudens die op zoek is naar woonruimte is de afgelopen jaren enorm gegroeid in de regio. Dat heeft te maken met gezinsverdunning, maar ook met jongeren die als starter geen woonruimte kunnen vinden. Daar willen we vooral voor bouwen. Waar het tot nu toe aan ontbrak waren nieuwbouw sociale huurwoningen. Voor de wijk is het belangrijk en goed dat die er nu wel zijn. Ook voor de toekomst van Nijmegen, die een ongedeelde stad wil zijn met een goede balans tussen sociale huur-, vrijesector- en koopwoningen.”

Stefan van Duijnhoven, directeur KlokGroep Wonen: “We hebben hier erg mooie woningen gerealiseerd, waar ik erg trots op ben. Maar ik ben vooral trots op de goede samenwerking, waarbij we in drie maanden tijd zijn gaan tekenen en een maatwerk product hebben kunnen maken. De woningen zijn in acht maanden gebouwd; compliment voor het team.”

Volgende fase

Nu de eerste twee fases van Zuiderveld grotendeels afgerond zijn, kijken KlokGroep bv en Portaal samen naar ontwikkelingen in de derde fase, waarin Portaal 37 woningen wil realiseren. Stefan van Duijnhoven: “KlokGroep realiseert in de derde fase ook zo’n 50 koopwoningen. Het is natuurlijk mooi als we die ontwikkeling kunnen realiseren in combinatie met de ontwikkeling van huurwoningen voor Portaal, met hetzelfde team als nu. Zoiets levert beide partijen voordeel op.”

Wethouder Noël Vergunst, Regiomanager Wieke van Veldhuizen van Portaal en Stefan van Duijnhoven, directeur KlokGroep Wonen.