Vlnr. Burgemeester Bruls, Eric de Bruijn en Marianne de Bruijn.
Vlnr. Burgemeester Bruls, Eric de Bruijn en Marianne de Bruijn. Foto: Eelco van Wieringen - Buro Publieke Werken

Erepenning voor 250-jarige Wijnkopers

Algemeen

NIJMEGEN - P. de Bruijn Wijnkopers Anno 1772 bv bestaat 250 jaar. Het bedrijf is de oudste zelfstandige wijnkoperij in Nederland. Met het toekennen van de Zilveren Erepenning geeft de gemeente Nijmegen erkenning aan een uniek familiebedrijf met een lange historie in de stad. 

P. de Bruijn Wijnkopers gaat sinds 1772 al 7 generaties over van vader op zoon. De directie wordt nu gevoerd door Eric de Bruijn, samen met echtgenote Marianne de Bruijn. 

De wijnkoperij is sinds 1880 in Nijmegen gevestigd, eerst aan de Waal en sinds 1924 in het huidige, speciaal voor dit doel gebouwde pand met kelders aan de Bijleveldsingel.

Kwaliteitswijnen

De Bruijn is gespecialiseerd in import van Franse kwaliteitswijnen. Het assortiment is sinds een aantal jaar met wijnen uit andere Europese landen uitgebreid. De wijnkoperij levert aan zowel particulieren als aan de gastronomie in heel Nederland.

Het bedrijf heeft een goede reputatie en draagt sinds 2015 het keurmerk KVNW Register Wijnhandelaar. In 2009 kreeg Eric de Bruijn een Franse onderscheiding, de Mérite Agricole, vanwege zijn inzet voor de Franse wijn. 

In 1952 ontving de wijnkoperij het predikaat Hofleverancier, dat ook verlengd is. Dit jaar werd De Bruijn naar aanleiding van het 250-jarig bestaan ook eerste erelid van de KVNW (Koninklijke Vereeniging Nederlandse Wijnhandelaren).

‘Gewaardeerde onderneming’

Burgemeester Bruls: “Dat een familiebedrijf zo lang van vader op zoon wordt voortgezet, en het overgrote deel daarvan in Nijmegen, is uniek. De Bruijn Wijnkopers is een bijzondere, en ook zeer gewaardeerde, onderneming in onze stad.”

De Zilveren Erepenning van de gemeente Nijmegen wordt toegekend als blijk van waardering en erkentelijkheid aan diegenen die zich tegenover de gemeente of gemeenschap algemeen erkende bijzondere verdiensten hebben verworven. Bij de penning horen een oorkonde en een Gouden Waalbrugspeld als draaginsigne. 

De penning werd in de afgelopen jaren niet vaak toegekend, recent nog aan Team 31 / de Sunset March en aan 4Daagse-recordhouder Bert van der Lans. Meer informatie: huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Erepenning

Vlnr. Sophie-Marie de Bruijn, Eric de Bruijn, Burgemeester Bruls, Marianne de Bruijn.