Jan Fokke Oosterhof gaat nooit 'een stukje' wandelen. De foto is genomen tijdens zijn tocht door de Sierra de Guadarrama ten noorden van Madrid.
Jan Fokke Oosterhof gaat nooit 'een stukje' wandelen. De foto is genomen tijdens zijn tocht door de Sierra de Guadarrama ten noorden van Madrid. Foto: eigen foto

Nijmegenaar doet mee aan Megarace over 1001 kilometer

Algemeen

NIJMEGEN - Ultrasporter en avonturier Jan Fokke Oosterhof (47) uit Nijmegen is de enige Nederlander die begin september deelneemt aan de Megarace, een hardloopwedstrijd over 1001 kilometer (!). “Het biertje aan de finish vind ik een mooi vooruitzicht, maar voor dit biertje moet ik wel echt heel veel doen…” 

Door Marcel Witlox

Zondag 11 september is in Duitsland de Megarace gestart. Een ultrarace door het hooggebergte van Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk. Een afstand van 1001 km die binnen 13 dagen dient te worden voltooid. Vooralsnog staan er 47 deelnemers geregistreerd, waaronder Jan Fokke Oosterhof. De deelnemers mogen over deze afstand maximaal 13 dagen + 12 uur doen oftewel een minimaal daggemiddelde van 74,2 km.

Dromen realiseren

De Megarace is met recht een monsterrace te noemen. Waarom deelnemen? “Sinds mijn moeder (te) vroeg overleed aan kanker, realiseer ik mijn dromen. Tijdens mijn lezingen en workshops is mijn boodschap dan ook dat je geen slachtoffer van uitgesteld geluk moet worden. Realiseer je dromen, vandaag nog! Mijn dromen zijn over het algemeen sportieve expedities. Ik geniet intens van sporten in een ruige, desolate omgeving, het maakt het hoofd leeg.” 

“De Megarace vraagt je om dertien dagen, of minder, op de been te zijn met weinig slaap. Ik heb de afgelopen weken geprobeerd om zoveel mogelijk actief te zijn, lopend, rennend of klimmend in de Alpen, de Pyreneeën en de Sierra de Guadarrama, een gebergte boven Madrid. We noemen dat ‘time on feet’, de spieren laten wennen aan dagenlange belasting met weinig onderbrekingen. Daarnaast deed ik elke ochtend trouw honderden oefeningen als sit-ups, crunches en planken om te werken aan de rompstabiliteit die belangrijk is als je rent met bepakking.”

Daar waar anderen een ommetje lopen of in het weekend een fietstochtje maken, pakt Jan Fokke het ‘iets anders’ aan. Hij studeerde bedrijfseconomie in Rotterdam maar noemt zich nu extreme sporter, spreker, avonturier, auteur, hardlooptrainer en blogger. 

Grootste avonturiers

“Mijn laatste avontuur was een hardlooptocht van 5.090 kilometer in 100 dagen en door tien landen van Apeldoorn naar Santiago de Compostela. Al eerder liep ik in de Sahara de Marathon des Sables: 237 km hardlopen door de woestijn in zeven dagen met eten en slaapzak op de rug in 50 graden.” 

“Daarnaast ondernam ik twee poolexpedities, nam deel aan de SUP-Elfstedentocht, fietste 350 kilometer non-stop op de mountainbike van het Sauerland naar Nijmegen, liep 100 kilometer in vijf dagen op de Chinese muur en rende ongeveer 1.100 hardloopwedstrijden. Eigenlijk realiseer ik al mijn sportieve dromen sinds mijn moeder overleed. SBS6 riep me – in al haar wijsheid - uit tot een van de grootste avonturiers allertijden.” 

Intens genieten

Maar nu eerst de Megarace. Waar kijk je het meeste naar uit? “Ik ben al maanden aan het visualiseren dat ik niet 1001 kilometer ga rennen, maar dat ik 13 dagen mag buitenspelen. Dat het mijn werk is en dat ik er dus maar intens van moet genieten, ook als ik helemaal stuk zit.” 

“Als je in dertien dagen 1001 kilometers rent en ongeveer 29.000 hoogtemeters overbrugt dan komen er momenten dat iedere heuvel te hoog is. In je hoofd zit een ‘central governor’, zeg maar het deel in je hersenen dat je wil beschermen en heel hard NEE brult. Op dat moment is elke hoogtemeter er een teveel, maar toch moet je door.” 

Goed glas wijn

Hoe ga je hiervan herstellen? “Ik ga een aantal weken niet rennen, denk ik. Tijd voor massage, fijne mensen, lekker eten en een goed glas wijn. Gelukkig kan ik daar ook heel goed van genieten. Ook moet het boek over dit avontuur geschreven worden.” 

“Mensen vragen wel eens of mijn dromen niet opraken. Het punt is dat als je een berg beklimt, je er weer tientallen anderen ziet liggen. Dus heb ik het plan om misschien in het voorjaar met een andere avonturier de 282 Munros – bergen van meer dan 3000 voet – te beklimmen in Schotland. En met een vriendin wil ik de 3000 kilometer lange Appalachian trail lopen in de VS. En zo kan ik nog lang doorgaan, maar daar is vast geen ruimte voor!”

Meer informatie

Meer informatie en updates tijdens Megarace: www.expeditionlife.nl en www.janfokkeoosterhof.nl

Route race