Toosten op het 75-jarig bestaan van NABA.
Toosten op het 75-jarig bestaan van NABA. Foto: Manja Peters

Boksvereniging NABA bestaat 75 jaar

Algemeen

NIJMEGEN - Boksvereniging NABA bestaat 75 jaar en is daarmee de oudste boksvereniging van Nijmegen. 

In de beginjaren trainden de leden in een gymzaaltje van de Sint Jorisschool. Later verhuisde de vereniging naar een sportzaal aan de Tollenstraat, daar is NABA decennia lang gebleven. De laatste jaren is boksen steeds populairder geworden en het ledenaantal bleef stijgen. Met de komst van Voorzieningenhart ‘t Hert kon NABA verder uitbreiden maar de wens voor een eigen accommodatie is altijd gebleven. In augustus 2019 werd deze droom werkelijkheid en vertrok de boksvereniging naar de Kamerlingh Onnestraat. Met een officiële wedstrijdboksring, bokszakken en muurschilderingen van legendes als Mohammed Ali kan iedere boksliefhebber zich hier uitleven. 

“Na 75 jaar is het mooi om op deze plek nog steeds de passie voor boksen te kunnen overdragen”, aldus Manja Peters. Ze is begonnen als wedstrijdbokser en daarna doorgegaan als trainer en voorzitter van de club. Dat 75-jarig jubileum is zaterdag 17 september uitgebreid gevierd met oud-bestuur, leden en trainers. Zelfs de medeoprichter van de boksvereniging Wally Evenaam was speciaal voor deze gelegenheid aanwezig. 

“Dat de organisatie van het feest met onder andere een barbecue, silent disco en photobooth door twee leden is georganiseerd zegt veel over de saamhorigheid. In tegenstelling tot veel commerciële boksaanbieders blijven wij een boksclub waarbij iedereen zich welkom voelt, er tijd is voor een praatje na afloop en de ‘noble art of selfdefence’ nog steeds voorop staat”, aldus Peters.