Subsidie voor verduurzamen van evenementen

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen stelt subsidie beschikbaar voor het verduurzamen van evenementen in 2023. “Doel is het verminderen van uitstoot van Co2- en het verminderen van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen voor het opwekken van energie en de productie en het vervoer van materialen en voedsel. Het gaat om een eenmalig bedrag van minimaal 5000 euro en maximaal 75.000 euro”, aldus de gemeente. De subsidie kan tussen 19 september en 30 oktober aangevraagd worden door evenementenorganisatoren.


Wethouder toerisme en economie John Brom: “Hiermee steunen we ondernemers die nu extra stappen kunnen zetten om te zorgen voor mooie, duurzame evenementen in onze stad voor Nijmegenaren en bezoekers.”

Wat kunnen organisatoren verduurzamen?

De verduurzamingsmogelijkheden zijn divers. Denk bijvoorbeeld aan: het investeren in een duurzaam vervoermiddel van bouwmaterialen, het plaatsen van circulaire toiletwagens, het stimuleren van groen vervoer van bezoekers, het inkopen van lokale producten/horeca/catering, het stimuleren van zo min mogelijk reisbewegingen van artiesten, het aanstellen van een projectleider duurzaamheid, gebruik ledverlichting, samenwerkingsverbanden aangaan met lokale leveranciers, hergebruik van producten, de aanleg van een stroomvoorziening met groene energie (in plaats van diesel) en stimulering van het gebruik van recyclebare (plastic) bekers.

Landelijk verbod vanaf 2024

Van evenementen wordt verwacht dat zij hun productie zoveel mogelijk verduurzamen. Vanaf 1 januari 2024 geldt er een landelijk verbod op het gebruik van wegwerpbekers en -bestek (zowel plastic als karton) en plastic verpakkingen. Bij hoogwaardige recycling blijft het mogelijk om wegwerpvoorwerpen in te zetten. Voor evenementen betekent dit dat 75 procent van het gewicht van de bekers te scheiden en te recyclen moet zijn, in 2027 is dat 90 procent.

Meer informatie: www.nijmegen.nl/diensten/subsidies/subsidie-verduurzamen-evenementen/#:~:text=Wilt%20u%20uw%20evenement%20in,30%20oktober%202022%20subsidie%20aanvragen.