Samir en Nadieh.
Samir en Nadieh. Foto: Anouk van Tiel

East Side Comedy Night viert tienjarig jubileum

Algemeen

NIJMEGEN - East Side Comedy Night bestaat dit jaar tien jaar en dat wordt feestelijk gevierd op zaterdag 1 oktober. Met een rode loper, bubbels, zoetigheden en natuurlijk een lading comedians. De Lindenberg sprak ter ere van dit jubileum met Nadieh Pennings, samen met Samir Fighil de organisator van de comedy nights. “Comedy kan mensen verbinden, in een tijd dat de discussie verhardt.”

East Side Comedy Night begon tien jaar geleden, op een bank bij vrienden van Samir en Nadieh. Samir: “Ik zei: ik wil urban stand-up comedyshow naar Nijmegen brengen.” En zoals Samir is, pitchte hij zijn idee brutaal bij de Lindenberg. Hij kreeg het kleinste zaaltje, maar toen dat zaaltje bomvol zat, groeide de comedyshow al snel uit zijn voegen. In het begin hielp Nordin Kerkri hem, en na vier jaar nam Nadieh het organisatorische stokje van hem over. “We zijn van de Steigerzaal naar de Lindenbergzaal uitgegroeid. En ook nu nog zit de zaal bijna altijd vol. We herinneren ons vijfjarig bestaan nog als de dag van gister, wat een kroon op ons werk dat we nu de tien jaar mogen aantikken!”

Het geheim van East Side Comedy Night

East Side Comedy Night trekt een diversiteit aan artiesten én publiek naar de Lindenberg. Zelfs het meest diverse publiek van heel Nederland, durven de twee te stellen. “Je ziet collega’s van ons, (Samir en Nadieh werken beiden bij de Gemeente Nijmegen, red.) en wethouders naast onze sponsor de tattooshop of vechtsporter Perry Ubeda. Echt iedereen zit bij ons in het publiek.” 

En dat is dan ook precies wat de twee willen, zo vertelt Nadieh. “Ik vind dat wat we doen, ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Dat klinkt misschien heel groot, maar je moet je voorstellen dat theater in een stad als Nijmegen voor veel mensen best wel een ver-van-mijn-bed-show is. Comedy kan die verbindende factor zijn. Het verbindt mensen in de tijd dat de discussie verhardt, wat tegenwoordig nogal eens gebeurt. Het zoekt de grenzen op maar geeft ook lucht.”

“Ook op het podium zie je dus een afspiegeling van de samenleving. Oud, jong, links, rechts, zwart, wit, platte en intelligente humor en ook het werken met zowel gevestigde namen als aanstormend talent. En wat ook belangrijk is: we creëren altijd een veilige omgeving. Dus comedians die we uitnodigen weten dat je in onze show een beetje buiten de lijntjes mag kleuren.”

Dronken bij Theo Maassen

Memorabele momenten zijn er genoeg, maar Nadieh denkt toch gelijk terug aan die ene avond in LUX, toen ze na de nodige wijntjes Theo Maassen tegen het lijf liep. “Een vriend van mij zei: ‘Nadieh, Nadieh, daar zit toch Theo. Ga erheen! Hij duwt mij naar die tafel toe, dus ik zeg met mijn zatte kop: ‘Heee Theo!’, waarop hij heel droog zegt: ‘Hallo’. Dus die vriend van mij zegt: ‘Vertel van de comedy!’ Eind van het liedje gaf ik hem mijn visitekaartje met de gedachte; daar hoor ik nooit meer iets van. De volgende dag kijk ik – met een zware kater – op mijn telefoon, zie ik een foto van Theo waarop hij heel sip kijkt. Dus ik denk: oh nee, dit heb ik voor altijd verpest. Drie weken later belt zijn zus: ‘Hoi! Theo vond het zo leuk om je te hebben ontmoet, hij komt supergraag spelen!’ En zo geschiedde. Toen we hem een tweede keer wilden boeken kreeg hij helaas één dag voor zijn optreden corona, dat was minder grappig. Dus hij moet sowieso nog een tweede keer komen optreden!”

“Een ander moment waar ik direct aan moet denken is toen Teddy Vrijmoet, die toen net begonnen was als directeur van de Lindenberg, voor de eerste keer naar onze show kwam kijken. We waren toch wel een beetje zenuwachtig en wilden natuurlijk een goede indruk achterlaten. We hadden comedian Bram, die besloot om als ‘part of the act’ een sigaret op het podium aan te steken. Samir en ik keken elkaar aan en kregen tegelijkertijd een paniekmomentje. Iets met een rookalarm. Helemaal toen de technicus ging seinen. Maar dat is gelukkig goed afgelopen!”

East Side Comedy op 1 oktober

Zoals eerder genoemd, wordt East Side Comedy Night op 1 oktober in een feestelijk jasje gestoken. In de avond treden Guido Weijers en de topcomedians van Buro Haug: Berit, Tim en Mark op. Derek Otte, dichter, poëet en spoken word artiest, is ook van de partij. 

“Deze dag is extra bijzonder omdat die dag ook het democratiefestival GrondFest in Nijmegen plaatsvindt. We zijn gevraagd om een middagshow show te geven, omdat comedy natuurlijk bij uitstek de manier is om vrijuit je mening te uiten.” De middageditie van East Side Comedy Night heeft naast Derek en Tim, Omar Ahhadaf, Ronald Smink en Vincent Geers op het programma staan. Zij snijden op humoristische wijze maatschappelijke thema’s aan.

Toekomstplannen

Waarom sleutelen aan een concept dat zo succesvol is? De komende jaren is het dan ook vooral het plan van Samir en Nadieh om de huidige koers voort te zetten. Al zijn de twee wel van plan om te gaan experimenteren met internationale artiesten. Want in Nederland hebben ze elke comedian al wel op hun podium gehad, behalve Hans Teeuwen dan. Die staat nog wel op hun verlanglijstje. “We zijn dit concept gestart omdat we vonden dat er in het Oosten van het land ook stand-upcomedy mocht zijn. Groot worden of uitbreiden op schaalniveau is nooit ons doel geweest. Slechts de beste comedy naar Nijmegen blijven brengen!”

Praktische informatie

East Side Comedy Night zie je op 1 oktober om 15.00 uur in een speciale editie van GrondFest. De avondeditie om 20.00 uur staat in het teken van het tienjarig jubileum. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Lindenberg.

www.delindenberg.com

Volle bak.