Prinses Laurentien (rode jas) toont de Letterprins.
Prinses Laurentien (rode jas) toont de Letterprins. Foto: Dick van Aalst, Radboud Universiteit

Prinses Laurentien lanceert ‘Letterprins’

Algemeen

NIJMEGEN - Prinses Laurentien lanceerde in Nijmegen op vrijdag 14 oktober ‘Letterprins’, een online game om (beter) te leren lezen. De game werd mede-ontwikkeld door Esther Steenbeek, psycholinguïst aan de Radboud Universiteit. “We hoeven kinderen niet te kwellen met ellenlange woordenlijsten of saaie invuloefeningen.”

In het educatieve spel kunnen kinderen thuis hun leesvaardigheid verbeteren. De Letterprins raakt zijn letters kwijt in een kasteel. De speler helpt hem met zoeken en komt in elke toren andere oefeningen tegen. “De nieuwe versie is nog meer aangepast aan de wetenschappelijke kennis over hoe kinderen het liefst en het beste leren”, zegt onderzoeker Esther Steenbeek-Planting. Prinses Laurentien lanceerde vrijdag 14 oktober de vernieuwde versie van de Letterprins aan de Radboud Universiteit.

Verbeterde versie

Nadat Steenbeek in 2012 haar proefschrift over leesfouten bij basisschoolleerlingen afrondde, werd ze benaderd door ouders van een jongen uit groep 3. Hij moest thuis oefenen met lezen, maar kreeg er juist een hekel aan. Dat kan anders, dachten de ouders. Zij benaderden Steenbeek voor wetenschappelijke input en initieerden de ontwikkeling van een nieuwe leesapp. Een paar maanden later zag de Letterprins het licht.

In de vernieuwde versie zijn de oefeningen met een algoritme afgestemd op de resultaten van het kind: als een kind sneller leest en minder fouten maakt, krijgt het moeilijker opdrachten of wisselen woorden elkaar sneller af. Door grappige ‘verrassingszinnetjes’ onthouden ze kinderen de stof beter. Als voorbeeld noemt Steenbeek het zinnetje ‘Ik besmeer mijn boterham met sokken’. ‘Dan denken je hersens: huh?! Kinderen moeten vaak ook lachen om dat soort zinnetjes.’

Ook nieuw in de game is het Geheugenpaleis, ontwikkeld door Radboud-geheugenonderzoeker Boris Konrad. Daarin is speciaal aandacht voor vaak verwisselde letters, zoals de b en de d. Door woorden met deze letters in een afbeelding te plaatsen – bijvoorbeeld een dwerg in een slakom – gaan kinderen ze voor zich zien en onthouden ze het woord beter.

Oefenen vanuit wat goed gaat

Met Letterprins oefenen kinderen eerst op wat goed gaat, daarna komt ruimte voor correctie van fouten. “Daardoor lezen ze steeds sneller en preciezer”, legt de onderzoeker uit. “Dat is een opvallend resultaat. In bestaande methodes wordt vooral op fouten getraind, maar dan gaat de leessnelheid minder snel vooruit.”

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die goed leren lezen, daar hun hele leven profijt van houden, vertelt Steenbeek. “Een lage leessnelheid halen ze meestal niet meer helemaal in. Op de middelbare school en later, in hun werkende leven, lopen deze leerlingen vaak tegen problemen aan.” Bovendien blijkt dat mensen die meer lezen beter scoren op sociale en cognitieve vaardigheden. Steenbeek:  Het is dus belangrijk dat we kinderen leesplezier bijbrengen. Letterprins geeft kinderen nu daarom ook persoonlijke boekentips.”

Crowdfunding

Voor de ontwikkeling, gebruiksvriendelijkheid en innovatie van Letterprins is Esther Steenbeek samen met het Radboud Fonds een crowdfunding gestart. Met de opbrengsten kunnen de makers het spel gratis blijven aanbieden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding