Anneke van Giersbergen tijdens haar bezoek aan de tentoonstelling 'De Zwarte Driehoek'.
Anneke van Giersbergen tijdens haar bezoek aan de tentoonstelling 'De Zwarte Driehoek'. Foto: Ongekend Nijmegen

Anneke van Giersbergen zingt over de vrijheid

Algemeen

NIJMEGEN/GROESBEEK - Zangeres Anneke van Giersbergen treedt vrijdag 28 oktober op in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek én in het Roze Huis Nijmegen. Ze laat onder andere het lied horen dat ze recent schreef, geïnspireerd door de tentoonstelling ‘De Zwarte Driehoek’. 

Wat betekent vrijheid? Mag je zijn wie je bent? Van Giersbergen onderzocht dat in het Vrijheidsmuseum. De expositie ‘De Zwarte Driehoek’ bood haar de inspiratie voor een indringend nummer. Ze zingt het om 15.00 uur in het Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek en om 20.00 uur in het Roze Huis aan de Sint Anthoniusplaats 1 in Nijmegen.  

Na de optredens volgt een nagesprek met het publiek en gaat conservator Rense Havinga met haar in gesprek over het verhaal van de ‘asocialen’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Tickets 5 euro per persoon. Aanmelden voor het optreden in het Vrijheidsmuseum via welkom@vrijheidsmuseum.nl of tel. 024 - 3974404. Aanmelden voor het optreden in het Roze Huis Nijmegen via rozehuisregionijmegen.nl. In beide gevallen worden de tickets aan de deur betaald (bij Vrijheidsmuseum enkel pin).

Van Giersbergen is voor deze opdracht benaderd door Ongekend Nijmegen. Project Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Tien Nijmeegse erfgoedlocaties werden deze zomer bezocht door verschillende kunstenaars, die op hun eigen wijze de ongekende verhalen vertellen. 

www.ongekendnijmegen.nl