Boeken over herdenking razzia Nijmegen

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Op 17 november 1942, nu tachtig jaar geleden, vond in Nijmegen een grote razzia plaats, waarbij 196 Joden zijn opgepakt. Slechts vier van hen overleefden de verschrikkingen. 

In Nijmegen wordt/werd de razzia herdacht met onder meer een tentoonstelling in de Mariënburgkapel, theater, muurgedicht en een poëziewedstrijd voor jongeren. Ter herdenking van de grote razzia brengt Stichting Stolpersteine Nijmegen twee boeken uit: ‘Maanden van angst en verschrikking’ van Fritz Tauber en ‘Boekhouding van een ondergang’ van Leo van den Munkhof en Willem Oosterbaan. 
Fritz Tauber ‘Maanden van angst en verschrikking. Ooggetuigenverslag Nijmegen Westerbork, Amsterdam, Rotsterhaule 1942–1943’. Fritz Tauber en zijn vrouw Helene Tauber-Büks waren in 1938 vanuit Oostenrijk naar Nijmegen gekomen. Ze woonden op Mariënburg 70. Fritz werkte als constructeur-tekenaar bij Willem Smit & Co’s Transformatorenfabriek. In de nacht van 17 november 1942 werden ze opgepakt en naar kamp Westerbork getransporteerd. Later konden ze onderduiken in Friesland. Fritz beschreef tijdens de onderduik indringend hun lotgevallen van november 1942 tot de zomer 1943.

Leo van den Munkhof & Willem Oosterbaan ‘Boekhouding van een ondergang; De razzia van 17 november 1942 in Nijmegen’. In deze publicatie beschrijven de auteurs hoe het systematische proces van de Jodenvervolging in zijn werk ging, hoe de Nijmeegse politie nauw bij de uitvoering was betrokken en hoe de gemeente Nijmegen en het nazibewind de gang naar de dood in een nagenoeg gesloten boekhouding vastlegden. 

Meer info via Stichting Stolpersteine Nijmegen. Stuur een email naar info@stolpersteine-nijmegen.nl of kijk op de website www.stolpersteine-nijmegen.nl.