Start nieuwe lotgenotengroepen in het Marikenhuis

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Het Marikenhuis start in januari twee nieuwe lotgenotengroepen. “Praten over kanker is lastig, buitenstaanders vinden het vaak moeilijk om over zo’n beladen thema te spreken. Binnen een lotgenotengroep is het vaak makkelijker om zware onderwerpen te bespreken. Delen van ervaringen, het vinden van steun, erkenning en acceptatie zijn sleutelwoorden in de lotgenotengroepen”, aldus de organisatie.

Bij de algemene lotgenotengroep ontmoet je lotgenoten die ook in aanraking zijn (geweest) met kanker. “We wisselen uit wat je bezig houdt en wat je helpt. Binnen de groep proberen we, in de onzekerheid die kanker met zich meebrengt, steun te vinden en te bieden. We helpen je troost te vinden als je, door kanker, gevoelens van eenzaamheid ervaart. Wat er precies besproken wordt is vooral ook afhankelijk van de deelnemers aan de groep.”

De vaste groep is bedoeld voor iedere volwassene die, op welke wijze dan ook, te maken heeft met kanker. Data bijeenkomsten: donderdag 19 januari, 2 en 16 februari, 2, 16 en 30 maart. Steeds van 13.30 tot 15.30 uur. De groep wordt begeleid door de getrainde vrijwilligers van het Marikenhuis, Alice Gerritsen en Gabriëlle Steggerda. 

Borstkanker

Verder is er een lotgenotengroep voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met borstkanker. “Als je borstkanker hebt, word je geconfronteerd met specifieke vragen betreffende je vrouw zijn. Het kan fijn zijn om die te delen met vrouwen die voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan of die al hebben doorgemaakt. Dat biedt veiligheid en de mogelijkheid om in alle rust de juiste beslissingen te nemen en stappen te zetten om weer verder te kunnen gaan.”

Met elkaar worden de gespreksthema’s vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan: acceptatie van je veranderde lichaam; wel of geen reconstructie na een borstamputatie; hormoonbehandeling en gevolgen daarvan; relatie en seksualiteit; erfelijkheid; oedeem. Data bijeenkomsten: maandag 30 januari, 13 en 27 februari, 13 en 27 maart, vrijdag 14 april en maandag 1 mei. Steeds van 13.30 tot 15.30 uur. Deze groep wordt begeleid door getrainde vrijwilligers van het Marikenhuis, Lies Tonino en Marijke Kaayk. 

Opgeven

Je kunt je voor een van deze twee nieuwe lotgenotengroepen opgeven via www.marikenhuis.nl. Na aanmelding wordt je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Deelname kost 2,50 euro per bijeenkomst. Je vindt het Marikenhuis, het Nijmeegse inloopcentrum voor iedereen geraakt door kanker aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen.