Afbeelding
Foto:
Column van de burgemeester

Nieuw leven in oude fabrieken

Algemeen

U heeft ze vast wel eens ergens gezien: van die troosteloze rommelige terreinen met vervallen industriegebouwen. Eigenlijk heel treurig: ooit had het een belangrijke economische functie voor een stad, veel mensen gingen er jarenlang dag en nacht naar hun werk, en nu: volledig afgedankt. Maar zo niet in Nijmegen! 

Onze oude fabrieksterreinen aan de Waal worden met liefde omarmd. Ze zijn uniek gelegen: aan het water en op fietsafstand van de binnenstad. Een voormalige soep- en vermicellifabriek van Honig, de NYMA kunstzijdespinnerij, de vliegasfabriek Vasim: de industriële gebouwen en de historie van het gebied geven het geheel een interessant randje. 

Deze omgeving biedt velen inspiratie, bijvoorbeeld aan urban culture; muziek, festivals, straatsport en andere (jongeren)cultuuruitingen. Althans, dat heb ik mij laten vertellen, want dit is niet iets waar uw burgemeester helemaal in thuis is…Maar we hebben het succes gezien in en rond de voormalige Honig- en Vasim-fabriek de afgelopen jaren. Er was volop belangstelling van zowel ondernemers als bezoekers om van deze voormalige fabrieksterreinen – ook slechts voor tijdelijk - iets moois te maken. Zij waren de pioniers die dit stukje Nijmegen cultureel ‘ontgonnen’ hebben. Dat hebben zij ‘op zijn Nijmeegs’ echt samen gedaan, ieder vanuit eigen kennis, kunde en achtergrond. Het maakt trots dit in onze stad te zien ontstaan. Maar goed dat het stadsbestuur jaren geleden niet heeft gekozen voor sloop, maar voor herontwikkeling. Tel hierbij op: dit deel van Nijmegen-West ondergaat ook de komende jaren nog een flinke metamorfose. Er komen nog meer woningen bij, ook in het stationsgebied. Dit alles brengt nieuw leven in het stadsdeel. 

De ontwikkelingen gaan er echt heel snel. Daarom gingen de wethouders en ik afgelopen week op bezoek om te zien en horen hoe de renovatie en herinrichting van het NYMA-terrein vorderen. Tot aan de zomer wordt daar steeds meer zichtbaar van waar al die jaren plannen voor zijn gemaakt. 

De Vasim blijft een indrukwekkend gebouw, met hoge ruimtes, veel licht, veel buitenruimte. In de grote evenementenhal is plek voor 1600 bezoekers. Op de NYMA kunnen zo’n 260 bedrijven aan de slag. Deze zomer gaat ook een groot terrassenplein open aan de Waal. Dit gebied wordt de komende jaren - zoals ze dat zo mooi zeggen - een nieuwe place to be. Je kunt er cultuur proeven, eten en drinken, sporten, optredens en evenementen bezoeken en er is ruimte voor kunstenaars, ambachtslieden en creatieve bedrijven. 

Wie het gebied kent van vroeger, maar er een tijd niet geweest is, raad ik aan om er eens rond te fietsen of rijden. Om te kijken naar de bouwwerkzaamheden, maar ook naar wat er de komende tijd allemaal open gaat. En zo wordt Nijmegen steeds weer een stukje mooier.

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl