Bijeenkomst in het pop-up-bos op het voorplein van het Linnaeus-gebouw. (Foto: Erik van ‘t Hullenaar)
Bijeenkomst in het pop-up-bos op het voorplein van het Linnaeus-gebouw. (Foto: Erik van ‘t Hullenaar) Foto: Erik van ‘t Hullenaar

Pop-up bos brengt kunst, natuur en mensen samen

Algemeen

NIJMEGEN - Op het Mariënburgplein in Nijmegen staat van 5 tot en met 11 juni een pop-up bos als onderdeel van het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee in LUX. Inheemse bomen en struiken moeten de bezoekers wat dichter bij de natuur brengen. 

Met een gratis en variërende programmering kun je in het bos elke keer wat anders vinden: kennis, poëzie, muziek of even tot rust komen in een groene oase. 

Op maandag 5 juni verhuist het bos van het Linneausplein op de Radboud Campus, waar het vanaf 8 mei heeft gestaan, naar het Mariënburgplein. Het doel van het bos is om mens en natuur dichterbij elkaar te brengen en het gedachtegoed dat de mens integraal onderdeel is van de natuur te onderzoeken. Het tijdperk waarin de mens niet meer ‘boven’ de natuur staat wordt ook wel het Symbioceen genoemd. In het bos is een expositie van kunstwerken die door kunstmatige intelligentie zijn gegeneerd. Ook vind je er teksten van wetenschappers en kunstenaars die reflecteren op het Symbioceen. Zaterdag 10 juni draagt Inez Nuijten van theatermakers Likeminds in het bos het stuk POWER voor. Een monoloog van een 18-jarig meisje over klimaatverandering, macht en de grenzen van hoop.

Zondag 11 juni draagt Lisa Doeland in het pop-up bos een stuk voor uit haar boek Apocalypsofie wat gaat over ‘recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën’. Daarna is er een concert van de Nederlandse singer-songwriter Florian Wolff. Tot slot kun je tijdens Klimaatpraat jouw klimaatverhaal delen in ruil voor een verhalend portret door een van de tekenaars.

Maandag 12 juni verhuist het bos naar de definitieve standplaats op de Biesterhof. Het perceel is eigendom van Land van Ons, de burgercoöperatie die werkt aan herstel van landschap en biodiversiteit. Zij verpachten grond aan boeren die natuurvriendelijk willen werken. In het najaar worden de bomen geplant. 

Studenten delen fruit smoothies uit in het pop-up-bos op het voorplein van het Linnaeus-gebouw.
Tai-Chi in het pop-up-bos op het voorplein van het Linnaeus-gebouw.