Edy Grödel met zijn vader, 1940.
Edy Grödel met zijn vader, 1940.

Stolperstein voor Edy Grödel

Algemeen

NIJMEGEN - Voor het voormalige hoofdgebouw van het vroegere Pensionaat Jonkerbosch wordt vrijdag 17 november een Stolperstein gelegd. Hier werd in de nacht van 17 op 18 november 1942 de destijds dertienjarige Edy Grödel vanwege zijn Joodse afkomst opgepakt en naar de verzamelplek aan de Kronenburgersingel, het gebouw van de Gemeentelijke HBS, gebracht. Opmerkelijk is dat het de hoofdcommissaris van politie zelf was, de NSB’er Anton van Dijk, die zich bij broeder portier meldde en de jongen ophaalde. 

Het was al laat, tussen twaalf en een uur ’s nachts. Edy werd met de auto naar de Kronenburgersingel gebracht, waar nog 195 andere Joodse stadgenoten bijeengedreven waren om de volgende dag per trein naar Westerbork te worden getransporteerd. Van daaruit is Edy naar Sobibor gebracht, waar hij op 21 mei 1943 is vermoord. 

De Stichting Stolpersteine Nijmegen legt een Stolperstein voor Edy Grödel om te voorkomen dat zijn naam vergeten wordt. Want een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is. De plechtige legging vindt plaats voor de oude, nu verdwenen hoofdingang van het Pensionaat Jonkerbosch, tegenwoordig Jaap van Leeuwenlaan ongenummerd. De plechtigheid begint om 11.30 uur en duurt tot circa 12.30 uur. Er is muziek en er zijn toespraken, onder andere door burgemeester Bruls. Rabbijn Mendel Levine zal een gebed uitspreken. 

Iedere steen bevat slechts summiere informatie. Op de website van de Stichting Stolpersteine Nijmegen www.stolpersteine-nijmegen.nl en op www.oorloginnijmegen.nl zijn de lotgevallen van Edy Grödel uitgebreid beschreven. 

Doneer! 

Stichting Stolpersteine Nijmegen streeft ernaar om voor alle circa 450 Joden en andere Nijmegenaren die slachtoffer zijn geworden van het naziregime Stolpersteine te laten maken. Stolpersteine kunnen alleen worden gelegd dankzij donaties uit de samenleving. Iedereen kan doneren. Het plaatsen van een Stolperstein kost 150 euro. Op de website www.stolpersteine-nijmegen.nl staat uitgebreide informatie over de stichting en hoe een bijdrage kan worden overgemaakt. 

Iedereen kan een aanvraag indienen voor het leggen van een of meer Stolpersteine in Nijmegen, bijvoorbeeld voor een dierbare, een familielid of een voormalige buurtbewoner, mits die aan de criteria voldoet. Neem contact op met de stichting via informatie@stolpersteine-nijmegen.nl