Carolien van Ham.
Carolien van Ham. Foto:

Worden we in de toekomst bestuurd door kunstmatige intelligentie?

Algemeen

NIJMEGEN - Donderdag 25 januari kun je met hoogleraar empirisch politicologie Carolien van Ham en kunstenaar Matthijs Bosman vormgeven aan de bestuursvormen van de toekomst. Hoe ziet een toekomst met een dictator eruit? Of laten we ons volledig leiden door kunstmatige intelligentie? Het programma is onderdeel van een reeks van TASC – The art of science waarin het Nijmegen van over 200 jaar wordt onderzocht. 

Op dit moment zijn er ongeveer evenveel democratieën als autocratieën in de wereld. We staan dus op een kruispunt; het kan alle kanten op en wij bepalen mede welke kant dat wordt. Hoe ziet de ideale bestuursvorm van de toekomst eruit?

“Het besef dat de toekomst alle kanten op kan gaan, geeft kracht! De toekomst is het product van de keuzes die wij iedere dag maken: wij mensen in onze samenleving, wij mensen als kiezers en wij mensen als politici en bestuurders”, aldus politicoloog Carolien van Ham.

Tijdreis

Van dinsdag 23 januari tot en met donderdag 25 januari staat er in het voorcafé van LUX de draaimolen ‘Het archeologisch museum van de toekomst’. In deze draaimolen kun je een tijdreis maken naar drie mogelijke toekomstscenario’s. Hoe ziet een toekomst met directe democratie eruit? Of een militair regime? Na het bezoeken van een of meerdere toekomstscenario’s kun je stemmen op de toekomst van jouw voorkeur. Ook is er ruimte om zelf nog andere scenario’s aan te dragen en suggesties te delen. De draaimolen is gratis te bezoeken tussen 14.00 en 22.00 uur in het café van LUX.

Het publieksprogramma van TASC vindt plaats op donderdag 25 januari om 20.00 uur in LUX Nijmegen. Kaarten zijn beschikbaar via de website van LUX: https://www.lux-nijmegen.nl/programma/tasc-2-van-junta-tot-directe-democratie/

Carolien van Ham

Carolien van Ham is hoogleraar ‘Empirische Politicologie’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar onderzoek richt zich op: legitimiteit en politieke vertegenwoordiging, democratisering en autoritarisme, integriteit van verkiezingen en verkiezingsfraude, en democratie en mensenrechten.

Matthijs Bosman

De beeldende kunstenaar Matthijs Bosman ging naar de toneelschool en studeerde daarna af van de Kunstacademie in Den Bosch. Ook volgde hij nog een jaar aan de academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg. Hij heeft projecten ontworpen voor de openbare ruimte zo creëerde hij multidisciplinaire platform het Instituut Openbaring Ruimte (OpRui), een organisatie die zich sterk maakt voor interventies in het Publieke Domein door studenten en alumni.

TASC

Bij TASC – The art of science geloven we dat het verbinden van wetenschappers en kunstenaars, het verbinden van mensen, essentieel is om nieuwe kennis te ontwikkelen, nieuwe oplossingen te creëren en te inspireren. TASC – The art of science is een samenwerkingsproject van LUX, Radboud Universiteit, Gemeente Nijmegen en CNN. Samen onderzoeken we het Nijmegen van over 200 jaar.

Matthijs Bosman