InScience in teken van Kunstmatige Intelligentie

Algemeen

Nijmegen - In LUX Nijmegen heeft van 7 tot en met 11 november InScience plaats, het International Science Film Festival. De vierde editie staat in het teken van Kunstmatige Intelligentie en de consequenties daarvan voor de samenleving. De beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen vormen de kern van het programma.

Veel wetenschappers beschouwen het als de belangrijkste discussie van deze tijd: de ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie (KI). Maar hoewel ze het daarover eens zijn, liggen de standpunten ver uiteen. Niet alleen verschillen ze wetenschappelijk over wat in de toekomst allemaal mogelijk zal zijn, maar ook verschillen ze in de waardering ervan: van grote ongerustheid tot laaiend optimisme.

Over de ontwikkelingen op de langere termijn wordt die verdeeldheid alleen maar groter. Vooral over het perspectief van een Algemene Kunstmatige Intelligentie (AKI): een intelligentie die de menselijke intelligent evenaart of zelfs overstijgt. InScience toont de discussie rond de toepassingen en ontwikkelingen en zoomt in op de kansen, de gevaren en de dilemma’s van de zich exponentieel ontwikkelende technologie.

Programma 2018

InScience vertoont de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, internationale topwetenschappers delen hun nieuwste inzichten en in een uitgebreid educatieprogramma voor het primair, voortgezet en hoger onderwijs komen filmkunst en wetenschap samen. Te gast zijn onder andere historicus en filosoof Philipp Blom over de gevolgen van kunstmatige intelligentie en klimaatverandering voor onze democratische samenleving, Max Welling over de kracht van zelflerende systemen in combinatie met dataverwerking en Pim Haselager over robotica en ethische dilemma’s.

Competitieprogramma

De beste films uit het hoofdprogramma van InScience dingen mee naar de NTR Audience Award. De competitiefilms worden eind september bekendgemaakt. Daarnaast kent InScience een Student Award. De awards worden op de slotdag van het festival uitgereikt tijdens de awardshow.

Educatieprogramma

Voor het basis- en voortgezet onderwijs worden speciale wetenschapsfilms geselecteerd en ondersteunende lespakketten ontwikkeld. Ook voor hoger onderwijs en MBO klassen worden filmvoorstellingen georganiseerd. Tijdens de speciale opening van het juniorprogramma wordt de Klokhuis Wetenschapsprijs uitgereikt.

www.insciencefestival.nl