Impressie.
Impressie. Foto:

Viering hoogste punt houten woningen aan Einsteinstraat

Algemeen

NIJMEGEN - Wethouder en loco burgemeester Noël Vergunst was woensdag 27 maart aanwezig bij de viering van het hoogste punt, ook wel ‘pannenbier’ genoemd, van zeven biobased woningen aan een gemeenschappelijke tuin.   

Dit duurzame hofje ligt midden in een bestaand bouwblok tussen de Heiweg en de Einsteinstraat in Nijmegen, waar voorheen tuincentrum van Loosbroek was gevestigd. Architect en ontwikkelaar Xander Arets zag hier drie jaar geleden kansen liggen om het braakliggende terrein om te vormen tot een plek waar groen en wonen samenkomen. 

Het grootste deel van de materialen zijn van natuurlijke oorsprong, zoals de houtskeletbouw gevel, de vloer en zelfs de isolatie. Op alle daken liggen zonnepanelen en op de overige delen komt sedum te groeien. De gezamenlijke tuin krijgt onder andere een paddenpoel, een wadi en veel inheemse bomen en struiken.   

Straatnaam    

De toekomstige bewoners zijn heel betrokken bij het bouwproject. Op eigen initiatief overtuigden ze de straatnaamcommissie om het hofje te vernoemen naar Mária Telkes, een Hongaars-Amerikaanse biofysicus en uitvinder die al tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte aan technieken om zonne-energie op te slaan en te gebruiken. 

Groene oase 

Architect Arets heeft de woningen ontworpen als grote tuinhuizen aan een groene oase. Iedere woning heeft openslaande deuren naar zowel de achtertuin als de voortuin. Op deze manier is er een directe relatie van de woning met de natuur. De woningen sluiten aan bij de eigen wensen van de bewoners, ze gaan in een workshop samen met de landschapsarchitect de gemeenschappelijke tuin inrichten en kiezen zelf de inheemse planten en bomen uit.   

Oplevering: medio 2024. 

Afbeelding
Afbeelding
In aanbouw.