Veilig fietsen met helm

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Het Amalia kinderziekenhuis en Stip kinderfietsen brengen dinsdag 2 april een bezoek aan de kleuters van basisschool Michiel de Ruyter in Nijmegen. Het bezoek is in het kader van de Dag van de fietshelm, die dit jaar plaatsvindt op 10 april. 

Tijdens het bezoek krijgen de kleuters voorlichting over het dragen van een fietshelm en worden de kinderen bewust gemaakt hoe ze op de fiets veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Volgens kinderneuroloog Elisa Hamer van het Radboudumc expertisecentrum voor kindertrauma zorgt een helm ervoor dat de kans op ernstig  (blijvend) hersenletsel bij een val met de fiets met 60% wordt verkleind (en de kans op dodelijk letsel gemiddeld 70%). Met het steeds drukker wordende verkeer en grote snelheidsverschillen op de fietspaden is het dragen van een fietshelm geen overbodige luxe. 

Volgens bedrijfsleider en kinderfietsendeskundige René Nass van Stip kinderfietsen is het stimuleren van het dragen van een helm een goede zaak naast het zorgen voor een kinderfiets die in orde is . Vaak zie ik dat kinderen fietsen op een fiets die veel te zwaar is en waar de remmen en de verlichting niet van werken. Dit maakt het lastiger om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer in de stad. Een lichte en deugdelijke fiets zorgt voor meer fietsplezier. Want fietsen draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen, zorgt ervoor dat kinderen voldoende bewegen en op jonge leeftijd verkeersinzicht ontwikkelen. We hopen met deze actie dan ook kinderen te stimuleren om lekker te gaan fietsen.”