Afbeelding
Foto: Poespas

Fietsevenement voor peuters: ‘Als je helm maar goed zit’

Algemeen

NIJMEGEN - Het Amalia kinderziekenhuis, Stip kinderfietsen en Kinderdagverblijf Poespas verzorgden donderdag 4 april een activiteit voor de peuters van Nijmegen-Oost. Dit in het kader van de Dag van de Fietshelm die dit jaar plaatsvindt op 10 april. Dit jaar is het motto van deze landelijke dag: ‘Als je helm maar goed zit’. 

Het fiets event bij Kinderdagverblijf Poespas was een groot succes. Veiligheid in het verkeer begint jong en op speelse manier maakten de peuters kennis met verkeersborden en verschillende verkeersituaties. Het evenement is 10 april te zien bij Omroep Gelderland. 

Kinderneuroloog Elisa Hamer en kinderfietsendeskundige Rene Nass organiseerden samen met Poespas een beweeg-activiteit waarbij kracht, balans, uithoudingsvermogen en cognitieve ontwikkeling samenkwamen in een fietsparcours. Kinderen mochten loopfietsen en steps en fietsen zonder zijwieltjes uitproberen. Veilig Verkeer Nederland stelde materialen beschikbaar zoals stoplichten en verkeersborden. Natuurlijk kregen de kinderen tijdens deze activiteit een helm op.

Volgens kinderneuroloog Elisa Hamer van het Radboudumc expertisecentrum voor kindertrauma zorgt een helm ervoor dat de kans op ernstig (blijvend) hersenletsel bij een val met de fiets met 60% wordt verkleint (en de kans op dodelijk letsel gemiddeld 70%). “Met het steeds drukker wordende verkeer en grote snelheidsverschillen op de fietspaden is het dragen van een fietshelm geen overbodige luxe. Onderzoek toont aan dat het grootste effect van fietshelm campagnes te bereiken is bij jonge kinderen. Daarbij zijn jonge kinderen vaak slachtoffer van een eenzijdig ongeval.”

Volgens bedrijfsleider en kinderfietsendeskundige Rene Nass is het stimuleren van het dragen van een helm een goede zaak, naast het zorgen voor een kinderfiets die in orde is. “Vaak zie ik dat kinderen fietsen op een fiets die veel te zwaar is en waar de remmen en de verlichting niet van werken. Dit maakt het lastiger om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer.” 

“Fietsen draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen, zorgt ervoor dat kinderen voldoende bewegen en op jonge leeftijd verkeersinzicht ontwikkelen. We hopen met deze actie dan ook kinderen (en hun ouders) te stimuleren en inspireren om lekker te gaan fietsen.”

Afbeelding