De vrijwilligers met volle afvalzakken.
De vrijwilligers met volle afvalzakken. Foto:

Waaloevers weer plasticvrij na hoogwater

Algemeen

NIJMEGEN - Vijftig vrijwilligers hebben zich onlangs ingezet om zwerfafval op te ruimen langs de oevers van de Waal in Nijmegen. In totaal hebben zij veertig goed gevulde vuilniszakken verzameld, met voornamelijk kleine stukjes plastic, glas en opmerkelijk veel gedumpte huisraad, zoals kapotte fietsen, tenten en een bank.

De vele regenval van afgelopen herfst en winter, zorgde in heel Nederland voor hoge waterstanden. Als het water weer daalt, is er vaak een duidelijke hoogwatergrens vol zwerfafval op de oever te zien. Een vrijwilliger: “Als je die afvallijn omwoelt, kom je steeds meer stukjes plastic tegen. Je kunt er eindeloos blijven zoeken en opruimen.”

Clubkas

De vijftig vrijwilligers zijn allen aangesloten bij een Nijmeegse sport-, cultuur- of studentenvereniging. Van de gemeente Nijmegen krijgen verenigingen een bijdrage aan de clubkas als vergoeding voor de opruimactie. De vrijwilligers werden door de DAR voorzien van afvalknijpers, vuilniszakken en hesjes. Ze slaagden erin veel plastic op te ruimen, variërend van flesjes en snoepverpakkingen tot landbouwplastic en PVC-buizen.

Het was alweer de zevende keer dat de opruimactie aan de Waal plaatsvond, georganiseerd door Schone Rivieren in opdracht van de gemeente Nijmegen. Veel andere gemeenten in de provincie Gelderland organiseren ook twee keer per jaar een opruimactie.

Meer weten? Kijk op de website www.schonerivieren.org

Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie en Stichting de Noordzee en heeft als doelstelling plasticvrije rivieren voor 2030. Om dat doel de bereiken wordt zwerfafval opgeruimd, wordt met burgerwetenschappers onderzoek gedaan en wordt samen met overheden en bedrijven gewerkt aan oplossingen.

Afbeelding
Afbeelding