De TOTO KNVB Beker.
De TOTO KNVB Beker. Foto: Marcel ter Bals / Orange Pictures

Niet alleen eeuwige roem: dit kan NEC verdienen bij bekerwinst

Algemeen

NIJMEGEN - In Nijmegen gaat het er al weken over en aankomende zondag 21 april is het zover. Dan neemt NEC het in De Kuip op tegen Feyenoord in de finale van de KNVB Beker. 

Een unieke sportieve kans voor de Nijmegenaren, waar ook een erg interessant financieel aspect aan zit. Want mocht NEC het voor elkaar krijgen om te winnen van de Rotterdammers, dan ontvangen de Nijmegenaren 350.000 euro van de KNVB. 

Dat komt bovenop de reeds vergaarde 302.500 euro die de ploeg van Rogier Meijer al bij elkaar speelde bij de eerdere bekerwedstrijden. Ook als NEC verliest ontvangt het boven op dat bedrag nog een keurige twee ton. In totaal ontvangt NEC dus sowieso meer dan een half miljoen aan inkomsten uit de beker, of het nou wint of verliest. 

Waarschijnlijk zal een aanzienlijk deel van deze gelden ook weer uitgekeerd moeten worden aan premies aan spelers vanwege het behalen/winnen van de finale. 

Europa League 

Een eventuele bekerwinst brengt niet alleen eeuwige roem met zich mee. Als NEC wint, dan plaatst het zich direct voor de groepsfase van de Europa League. Ook vanuit daar kan de club dan weer inkomsten tegemoet zien. Plaatsing voor de groepsfase van de Europa League levert namelijk 4,31 miljoen euro op. Bij iedere overwinning komt daar nog eens 450 duizend euro bij. Voor een gelijkspel ontvangt de club 150 duizend euro. 

Vanaf komend seizoen gaat het systeem van de Europese competities op de schop. Er zal worden gewerkt met één ranglijst met, in het geval van de Europa League, 36 teams. Aan het einde van de groepsfase wordt aan de hand van je positie in die ranglijst ook nog een bedrag gestort. Word je 36e, dan ontvang je 75 duizend euro. Als 35e ontvang je twee keer 75 duizend euro. Mocht je eerste worden in de ranglijst, ontvang je als club 36 keer 75 duizend euro, dus 2,7 miljoen euro.