Afbeelding

Hoe kun je een betere energiedeal vinden?

Zakelijk

Energieleveranciers belonen je helaas niet voor loyaliteit. En dat kan betekenen dat je honderden euro’s te veel betaalt aan de maatschappij waar je op het moment bij zit. Ontdek daarom in dit artikel hoe je de beste deal voor je energie kunt krijgen. Niemand houdt er immers van om te veel geld te betalen voor iets. Het is dan ook beter om op zoek te gaan naar de beste energieleverancier in Nederland voor jou. Veel mensen denken dat je hierbij alleen moet letten op de premie die je moet betalen aan het bedrijf, maar dat is niet het geval. Gebruik in plaats daarvan juist de onderstaande tips zodat je een betere energiedeal kunt vinden. 

Stap over van energieleverancier 

Je kunt op deze manier meer geld besparen als je overstapt van energieleverancier. Je kunt hiervoor een prijsvergelijkingswebsite gebruiken om aanbiedingen van verschillende leveranciers te vergelijken. Veel van deze websites hebben een telefoondienst die je kunt gebruiken als je niet online actief bent, maar de meeste Nederlanders zijn dat tegenwoordig natuurlijk wel. Op zo’n vergelijkingssite kun je bovendien eenvoudig overstappen van energie leverancier. Wel is het van belang om gebruik te maken van een onpartijdige website bij het vergelijken van alle energieleveranciers. Heb je een goed contract gevonden op zo’n site? Je kunt dan dus overstappen via de prijsvergelijker, maar je kunt ook naar de website van de leverancier gaan om de overstap te maken. Je hoeft je oude contract normaliter niet zelf op te zeggen, dit wordt voor je gedaan. 

Bekijk alle aanbiedingen

Het kan zijn dat je op het moment te veel betaalt voor je energie. Veel mensen gebruiken het standaardtarief van hun leverancier, wat waarschijnlijk niet de beste deal is. Je leverancier biedt je verschillende tarieven aan, waarvan sommige voor je goedkoper uit kunnen vallen. Je rekeningen zouden je mogelijk goedkopere opties moeten bieden, of je kunt je leverancier bellen om te vragen. Je kunt desondanks vaak meer geld besparen door over te stappen naar een andere leverancier. Veranderen van leverancier verandert niets aan de energie die je ontvangt, alleen aan wie je ervoor betaalt, dus het is niet nodig om leidingen of kabels te veranderen. Hierdoor hoef je je ook geen zorgen te maken over een onderbreking van je energievoorziening bij het overstappen.

Ga voor variabel of vast

Energiedeals zijn er in twee basistypen: vast of variabel. Welke het beste bij je past, hangt af van hoeveel zekerheid je wilt over de prijs die je betaalt en hoe vaak je wilt overstappen. De variabele tarieven veranderen telkens van prijs wanneer je energieleverancier zijn tarieven wijzigt. Ben je al een tijdje bij je huidige maatschappij? De kans is groot dat je dan te maken hebt met een variabel contract. Een vaste deal bepaalt juist het tarief dat je betaalt voor de energie die je gedurende een specifieke periode gebruikt. Normaliter duurt dit een of twee jaar. Zo weet je zeker dat de prijs die je voor energie betaalt tijdens de looptijd van je contract niet stijgt. Welke optie je prefereert, hangt echt van je situatie af.