Lekdetectie
Lekdetectie
Zaken

Met deze tips spoor jij zelf je lekkage in de badkamer op!

Zakelijk

Heb jij last van een lekkage in je badkamer? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk te handelen. Want hoe groter de lekkage, hoe groter natuurlijk de kans op schade in de badkamer. Je kunt er voor kiezen om een lekdetectiebedrijf in te schakelen, maar dit kost toch vaak een hoop geld. Veel oorzaken kunnen ook zelf gevonden worden met deze tips. Let wel op: kan je zelf, ondanks deze tips, de oorzaak niet vinden? Schakel dan alsnog een lekdetectiebedrijf in. 

Controleer de kitnaad

Eén van de meest voorkomende lekkages komt door problemen met de kitnaad. De kitnaden kun je controleren met behulp van een aardappelschilmesje. Kun je met dit mesje tussen de kitnaad en een badkamer tegel komen? Dan houdt de kitnaad het vocht niet meer tegen en is er een grote kans op een lekkage in de badkamer. 

Controleer de voegen van het tegelwerk

Ook het voegwerk is gemakkelijk te controleren met behulp van een aardappelschilmesje. Loszittend of ontbrekend voegwerk kan, net als de kitnaden, vocht doorlaten en lekkages in je badkamer veroorzaken. Dus kun je met dat mesje tussen je tegel en het voegwerk komen? Dan is daar je oorzaak. 

Lek in de waterleiding controleren

Het is ook een mogelijkheid dat de lekkage zich ergens in de waterleiding bevindt. Dit is makkelijk te controleren door het opnemen van de waterstand voor en na het slapen gaan. Waarom dan? Omdat je tijdens het slapen geen water verbruikt. Is de waterstand dus veranderd in de tijd dat je in bed lag? Dan is de kans groot dat het helaas om een lekkage in de waterleiding gaat. Als dit het geval is is het verstand om zo snel mogelijk een bedrijf in te schakelen om dit te repareren. 

Controleer de kit achter de rozetten van de kranen

Verwijder de rozetten van je kranen (douchekraan, wastafelkraan en eventuele badkraan) en bekijk of de kit achter deze rozetten nog in orde is, zodat er geen water via de opening tussen de muur en het tegelwerk kan komen. Is het niet goed gekit, of vertoont de kit bijvoorbeeld scheurtjes? Verwijder dan de oude kitlaag en breng nieuwe kit aan. 

Tegelwerk controleren

Controleer ook het tegelwerk op eventuele scheuren en afbrokkelende stukjes. Vind je niks? Controleer dan ook nog voor de zekerheid met een schroevendraaier op holle tegels. Als je een holle tegel hebt gevonden zou dit wel eens de locatie van de lekkage kunnen zijn. 

Kan jij met deze tips alsnog de oorzaak van jouw badkamer lekkage niet vinden? Schakel dan alsnog een lekdetectiebedrijf in. Zij hebben er vaak wel meer verstand van en zullen de oorzaak dus snel gevonden hebben.