Mondkapjes ‘van adel’ in Gebroeders van Lymborch Huis

Algemeen

Nijmegen - Het Gebroeders van Lymborch Huis is weer open en wel van vrijdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Er zijn nu speciale mondkapjes te koop geïnspireerd door de rijke stoffen en kleding van de notabele edelen, weergegeven in hun wereldberoemde miniaturen.

Voor 4,95 euro kunt u bijvoorbeeld een mondkapje in Bourgondisch stijl kopen of een mondkapje gebaseerd op de jurk van Bonne De Berry uit het aprilblad van het getijdenboek ‘Les Très Riches Heures’.

Rondleidingen

Rondleidingen worden beperkt tot maximaal 3 of 4 personen per keer. Om het bezoek meer te spreiden, en gedurende de dag toch meerdere bezoekers te kunnen rondleiden, worden binnenkort ook rondleidingen op verzoek aangeboden. Deze rondleidingen kunt u binnenkort vooraf boeken en afrekenen via de website.

Indien gewenst, kunnen gidsen tijdens de rondleiding extra aandacht spenderen aan de grote pandemie van de tijd van de gebroeders: de pest. Deze ziekte heeft hun leven en ook hun dood in 1416 bepaald.

In het Gebroeders van Lymborch Huis is ook een pestdoktersmasker te bewonderen dat is gemaakt naar een tekening uit het pesttraktaat van de beroemde Nijmeegse arts IJsbrand Van Diemerbroeck. IJsbrand was als arts actief in Nijmegen rond 1636 tijdens een van de vele naweeën van de 14e-eeuwse pestpandemie. Bij deze uitbraak stierven in Nijmegen maar liefst 6.000 van de 16.000 inwoners.

Het Gebroeders van Lymborch Huis

Het Gebroeders van Lymborch Huis vertelt het verhaal van het leven en werk van de familie Maelwael - Van Lymborch. Aan de Burchtstraat stond 650 jaar geleden het familieatelier van de eerste schilders van de Nederlanden, de drie gebroeders Van Lymborch en hun oom Johan Maelwael. Op deze plek groeiden ze op en leerden ze het schildersvak. In de achterzaal van het Huis wordt een film getoond over de gebroeders Van Lymborch en zijn bijzondere replica’s van hun werk te zien.

www.gebroedersvanlymborch.nl