D66 wil pilot met gratis huiswerkbegeleiding voor Nijmeegse scholieren

Algemeen

Nijmegen - D66 Nijmegen wil een pilot met gratis huiswerkbegeleiding voor Nijmeegse scholieren. Dit moet volgens D66-raadslid Pieter van Megen bijdragen aan gelijke kansen in het onderwijs voor iedereen.

Van Megen: “Het gebruik van betaalde huiswerkbegeleiding neemt toe. Steeds meer jongeren maken er gebruik van. Maar het is ook kostbaar en niet elke Nijmeegse ouder heeft het geld om zijn kind betaalde ondersteuning te geven. Jongeren wiens ouders het niet kunnen betalen, moeten het dus vaak zonder huiswerkbegeleiding doen. Dit zorgt voor ongelijke kansen in het onderwijs. Daar wil D66 wat aan doen. Het mag niet zo zijn dat jongeren met rijke ouders meer kans hebben op het afronden van een opleiding dan jongeren met ouders die zich geen huiswerkbegeleiding kunnen veroorloven.”

In het plan van D66 gaan twee betaalde vrijwilligerscoördinatoren aan de slag om samen met vrijwilligers, het onderwijs en de Bibliotheek Gelderland Zuid een netwerk voor huiswerkbegeleiding in Nijmegen op te bouwen. Overleg met de bibliotheek - die nu bijvoorbeeld al zijn ruimtes beschikbaar stelt voor het maken van huiswerk - en po- en vo-scholen moet uitwijzen in welke wijken de behoefte en impact het grootst is. Bijles kan worden gegeven in één van de filialen van de bibliotheek maar ook in wijk- of jongerencentra. Het plan is gebaseerd op een eerdere, geslaagde pilot met gratis huiswerkbegeleiding in Den Haag.

Leerachterstand door corona

Goede huiswerkbegeleiding is nu meer dan ooit van belang, stelt Van Megen, “de coronacrisis heeft ons er weer op gewezen dat, ondanks de grote inzet van docenten en andere onderwijsprofessionals, sommige leerlingen een steuntje in de rug nodig hebben om alles uit zichzelf te halen. Ons voorstel zorgt dat dit steuntje er ook is wanneer de ouders van die leerlingen dit niet kunnen veroorloven.”

Het voorstel maakt onderdeel uit van de notitie Kansengelijkheid I – Onderwijs van de Nijmeegse fractie van D66. Met deze notitie willen ze kansengelijkheid in Nijmegen verbeteren, specifiek in het onderwijs.