Afbeelding

Feest van Licht: veel kerststallen en vermaak

Algemeen

Heilig Landstichting - Museumpark Orientalis opent van 20 december tot en met 5 januari de deuren voor het traditionele Feest van Licht. Een winters feest met activiteiten voor jong en oud tussen duizenden lichtjes. Vorig jaar trok het evenement zo’n 30.000 bezoekers. “Dit jaar heeft Orientalis zichzelf weer overtroffen en pakt nog grootser uit dan vorig jaar. Nog nooit zijn er zo veel diverse kerststallencollecties tentoongesteld geweest. Naast de grootste kerststal van Europa (een kerstdiaroma van ruim 100 vierkante meter) zijn de tentoonstellingen ‘Kerst in Karton’ - een unieke en eenmalige verzameling van papieren kerstgroepen afkomstig uit de 19e en 20e eeuw - en ‘Volg de Ster’, waarbij de ster een centraal thema is, te zien.

“Ook op de buitenroute is er van alles te beleven. Onderweg zal je zien dat je zelf het traditionele kerstverhaal bewandelt als je bijvoorbeeld de geboortegrot op ware grootte binnenstapt. Buiten dwaal je langs de gezellige marktlui in het Joodse dorp, waar oude ambachtslui in de weer zijn met hun handwerken. Je kunt bijvoorbeeld een smid bezoeken die pijlpunten aan het smeden is, een wolspinner die met een spintol van ruwe wol een wollen draad maakt of een mandenmaker die voedertrechters voor vogels maakt. Veel ambachtslieden hebben zelfgemaakte handelswaar bij zich, je kunt hier dus ook nog een origineel kerstcadeau op de kop tikken.”

Voor kinderen is het een groot feest in het Joodse dorp. Door verhalenvertellers wordt je meegenomen in verschillende (kerst)verhalen, maar ook kunnen kinderen zelf de handen uit hun mouwen steken in het kinderatelier. Vervolg de route naar de Karavanserai en bezoek de kerstknikkerbaan van Nijmegenaar Jelle Bakker. Via zijn Youtubekanaal Jelle’s Marble Runs toont hij zijn ruim half miljoen abonnees de meest uiteenlopende knikkercreaties.

Tijdens het ‘record van Rubens’ werken in totaal zo’n 1000 mensen aan een replica van het schilderij ‘De aanbidding van de wijzen’ van Rubens. Bezoekers kunnen onderdeel uitmaken van deze recordreplica. Onder auspiciën van kunstenaar Diederik Grootjans wordt tijdens Feest van Licht dagelijks (m.u.v. 5 januari) van 13.00 tot 16.00 uur gewerkt aan dit immense kunstwerk.

Daarnaast zijn er dagelijks (muziek)optredens en activiteiten.

Feest van Licht 20 december t/m 5 januari, dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Op 21, 22, 28 en 29 december geopend van 11.00 tot 20.00 uur.

www.feestvanlicht.nl.
 

Afbeelding