Samen met haar schoolgenootje knipt Zenah het lint door, terwijl leescoördinator Floor (rechts) een oogje in het zeil houdt. (foto: Jimmy Israël)
Samen met haar schoolgenootje knipt Zenah het lint door, terwijl leescoördinator Floor (rechts) een oogje in het zeil houdt. (foto: Jimmy Israël) Foto: Jimmy Israel

Opening bibliotheek op school

Algemeen

Nijmegen - Er gaat niets boven de geur van nieuwe boeken. Met de opening van hun eigen Bibliotheek op school brengt basisschool De Driemaster in Bottendaal oneindig leesplezier naar haar leerlingen. “Dankzij de beschikbaarheid van nieuwe boeken kunnen kinderen nu verhalen lezen die hen echt aanspreken.”

Het is een speciale dag voor de kinderen en leraren op basisschool De Driemaster in Bottendaal. Op woensdagochtend 3 oktober zitten zij in groten getale klaar voor de feestelijke opening van hun Bibliotheek op school, een initiatief van Bibliotheek Gelderland Zuid. Onder begeleiding van wethouder onderwijs Grete Visser knippen de jongste en oudste leerlingen het lint door.

“Het is fijn dat we nu toegang hebben tot een enorme collectie, van spannende leesverhalen en strips tot educatieve
boeken”, vertelt docent en leescoördinator Floor Pullen (32). “Ik stimuleer leerkrachten om boeken meer onder de aandacht te brengen en de leesmotivatie van kinderen aan te boren. Het is mooi om te zien dat de kinderen enthousiast worden van de boeken. Met voorleessessies en boekpresentaties wakkeren wij die motivatie zoveel mogelijk aan. Daarnaast werken we hier vaak met thema’s zoals natuurkunde, geschiedenis en aardrijkskunde en dan is het goed om relevante boeken te kunnen gebruiken.”

Tot zes jaar geleden had Bottendaal nog een eigen bibliotheek in de wijk. Na een periode van meer dan dertig jaar moest deze sluiten vanwege bezuinigingen. “Wij waren sinds de sluiting aangewezen op onze eigen collectie die inmiddels sterk verouderd is. Het mooie van de Bibliotheek op school is dat wij toegang hebben tot de gehele jeugdcollectie van de Bibliotheek Gelderland Zuid.”

Naast boeken zijn er ook films, muziek en luisterboeken beschikbaar. Een speciale computer laat overzichtelijk zien wat er allemaal te lenen valt. De oranje kast met een ingebouwde scanner is een niet te missen pronkstuk in de bibliotheek van de basisschool. “Online reserveren is heel eenvoudig en één keer per week komt er een bus van de bibliotheek langs met een nieuwe voorraad boeken.”

Leerling Zenah Almerstany (12) kan niet wachten tot zij de eerste boeken kan lenen. “Ik lees elke dag wel even voor het slapen gaan”, vertelt ze. “Ik houd erg van spannende boeken en nu het zo eenvoudig is om een boek te lenen, denk ik dat ik ook meer ga lezen. Er is zoveel keuze en voor elke leeftijd is er wel iets leuks te vinden. Op dit moment ben ik bezig met ‘De brieven van Mia’ (jeugdboek van Astrid Sy, red.). Binnenkort hebben wij voor het eerst boekbesprekingen en dit boek ga ik dan ook presenteren. Dat vind ik erg spannend, omdat ik dan zelf voor de klas moet spreken.”

Bibliotheek op school is een samenwerking van onderwijs, gemeente en bibliotheek. Het project stimuleert jongeren meer te lezen en bevordert daarnaast ook mediawijsheid.

www.debibliotheekopschool.nl

(Tekst: Jimmy Israël)