In de rol van Ada beleeft Soldaat van Oranje-actrice Marle Martens een keur aan emoties. (foto: Jimmy Israël)
In de rol van Ada beleeft Soldaat van Oranje-actrice Marle Martens een keur aan emoties. (foto: Jimmy Israël) Foto: Jimmy Israel

Nijmeegse in ‘Soldaat van Oranje’

Algemeen

Nijmegen/Katwijk - Van musicallessen in De Lindenberg tot het toneel van Nederlands langslopende theaterproductie. Marle Martens leeft haar droom als succesvolle musical-actrice.

Sinds kort speelt Marle Martens (Nijmegen, 1986) de rol van Ada in Soldaat van Oranje - De Musical. Een veelzijdige rol die veel inlevingsvermogen vraagt. “Ada is aan het begin een heel vrij meisje dat volop in het leven staat. Ze denkt niet teveel na over de consequenties van haar gedrag. Ook als de oorlog begint, maakt ze keuzes zonder besef van de gevolgen. Het is mooi om die boog te mogen spelen, zeker ook op emotioneel vlak.”

Marle groeit op in Haps en gaat in Cuijk naar de middelbare school op het Merletcollege. In Nijmegen zet zij de eerste stappen in de musicalwereld. “Als klein kind zat ik met de koptelefoon van mijn vader al naast de muziekinstallatie liedjes mee te zingen. Ik deed mee aan het kindersongfestival van de VARA en zo ontdekte ik mijn passie voor het zingen. Op mijn twaalfde begon ik op De Lindenberg met musicallessen en was ik onderdeel van onze schoolband.”

Het is dan ook een logische keus dat Marle na het atheneum naar het conservatorium in Tilburg gaat. In Wenen speelt zij in producties als Tanz der Vampire, Sister Act en Elisabeth. Met deze laatstgenoemde musical treedt Marle ook drie maanden lang op in Shanghai. “Ik had het plan om voor een periode van negen maanden naar Oostenrijk te gaan en dat werd uiteindelijk acht jaar. Alles moest in het Duits en dat was in het begin best pittig. Inmiddels spreek ik de taal vloeiend, wat van pas komt bij mijn rol als Ada.”

Na deze periode in het buitenland, besluit Marle om terug te keren. Over haar toekomst laat Marle veel open. “Ik laat me meevaren door wat er op mijn pad komt en zo ben ik ook bij Soldaat van Oranje terechtgekomen. Ik houd nog steeds van zingen en maak mijn eigen muziek als singer-songwriter; dat is ook een droom van mij. Uiteindelijk geloof ik dat er voor iedereen wel iets moois is weggelegd als je maar blijft doen waar je gelukkig mee bent.”

(Tekst: Jimmy Israël)