Afbeelding
Foto:

Dà hà je gedroned

Algemeen

Op een bekende plek waar de Ooijvlakte eindigt en waar de Bataafse leider Claudius Civilis ooit de Romeinse legerscharen zag naderen, trof ik een man met een drone. Hij probeerde het Lentse stukje van de Waalbrug scherp te krijgen. Er was weinig nodig om hem te laten praten. 

“Ik had oek nuir de brug toe kenne gaon, muir fan opsij liekt ’t beeld mien fraoier”, begon hij zijn uitleg. Hij stuurde zijn bescheiden drone over de Ooijpolder richting Waalbrug. “Ik wil dà letste soe filleme dà je ken sien dat ’t aon de kant fan Lent helemaol flak is en aon de kant fan Nimwege juust stik umhoog lupt.” 

Op het beeldschermpje zag je duidelijk, dat de vlakte van de Betuwe verdween bij het hogere Nijmeegse stadsdeel, waar de Romeinen hun legerplaats ooit bouwden. “Dit nim ik op feur ’n kammeraod. Die lupt dî juir wir de Fierdaogse. Kriegt ‘ie as hert onder sien riem. Feurig juir is ‘ie uutgefalle nuir de dag fan Gruusbeek. De seufende heufel had ‘m genekt.” 

Dit jaar was zijn vriend van plan meer te trainen op heuvelachtig terrein. Maar het oefenen in vlak Noord Holland bood geen uitdaging. “Hebbe we sitte breenstorreme wà d’r hier ien de stad dan nog feur plekke sien um de kuitspiere effe swuir aon ’t werrek te sette. Hè’k wà feur hum fersonne.” 

Hij gaf zijn drone even rust door het vliegmachine vlak bij ons te laten landen. Op zijn schermpje toonde hij een fraai filmpje van de zijkant van de Waalbrug van de Nijmeegse kant naar de Lentse heen en terug. “He’k ’n loopprogrammao feur hum gemaokt. Begint hier met de afdaoling fiao de Frouwedal nuir de Waolbrug, dan de Foerweg wir op, de Stikke Heselstaot af, de Grotestraot op, bij de Lindenberg nuir ondere en ofer de Waolkaoi nuir de Spoorbrug. Dan nefe die mooie Lentse Warande nuir de Waolbrug trug. Wà denk jij duirfan?” 

Ik moest er eerlijk gezegd niet aan denken om dat stuk te moeten lopen terwijl je het ook met de auto kunt doen. Oké, met de fiets is nog een optie.

“Suuk ik allenig nog ’n slaopplaots feur hum feur de komende zes weekende…?” Ook daar moest ik niet aan denken.