Onthulling oorlogsmonument slachtoffers bombardement kapokfabriek

Algemeen

Nijmegen - Bijna honderd bewoners van de wijk Bottendaal vonden op 2 oktober 1944 de dood. Zij waren het slachtoffer van het bombardement op de kapokfabriek in de De Ruyterstraat in Nijmegen. Zondag 30 september wordt ter herinnering aan de 99 slachtoffers een oorlogsmonument onthuld.

Nijmegen - “Initiatieven voor een monument kwamen nooit van de grond en het zag er naar uit dat deze ramp in Bottendaal met het heengaan van de laatste getuigen voorgoed in de vergetelheid zou geraken. Vijf jaar geleden kwam een groepje mensen bijeen om op de grens van de vergetelheid toch nog voor een waardig gedenkteken te zorgen. Dankzij fondsen, subsidies en giften kan het gedenkteken dit jaar gerealiseerd worden”, aldus Bart Janssen namens het Comité Gedenkteken Bominslag Kapokfabriek Bottendaal.

Het is volgend jaar 75 jaar geleden dat Nijmegen door de oorlog zwaar werd getroffen. Honderden mensen kwamen om bij het bombardement van 22 februari 1944 en opnieuw vele honderden in de maandenlange periode dat Nijmegen frontstad was. Daarnaast vonden velen de dood in de concentratie- en vernietigingskampen en in de verplichte Arbeitseinsatz. “In de loop der jaren werden deze doden herdacht door een groot aantal monumenten in onze stad. Het bleef echter altijd opvallend stil rond de bijna honderd bewoners van Bottendaal. Daarin komt nu verandering.”

De besloten bijeenkomst (enkel voor genodigden) start om 13.30 uur in de Thiemeloods aan de Leemptstraat 34 in Nijmegen. Om 14.15 uur wandelt men vanuit de Thiemeloods naar de Biesmanstraat voor de onthulling. Wijkbewoners en andere belangstellenden kunnen dan aanhaken. Voor en na de onthulling worden ter plaatse twee gedichten voorgelezen. Daarna is er een minuut stilte en gelegenheid om bloemen te leggen.