Afbeelding

De Bastei gaat open

Algemeen

Nijmegen - De Bastei, het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie aan de Waalkade in Nijmegen opent de deuren. Zaterdag 19 mei tussen 15.00 en 18.00 uur en zondag 20 mei tussen 10.00 en 18.00 uur kan iedereen gratis kennis komen maken met De Bastei. Op en rond de 16e eeuwse verdedigingstoren (de vroegere Stratemakerstoren) is een nieuw museum gebouwd, waar heden en verleden samen komen. In de Bastei kunnen bezoekers kennis maken met het verleden van Nijmegen en de natuur op de stuwwal en in het Gelderse rivierengebied. Duurzaamheid staat daarbij voorop.

“Na drie jaar graven en bouwen is er nu een eigentijds museum en ontmoetingsplek aan de Waalkade voor mensen die geïnspireerd willen worden door het verhaal van rivier, stad en natuur. Op een plek waar de 2000-jarige geschiedenis van de stad Nijmegen aan de Waal letterlijk voor het grijpen ligt: de oude stadsgeschiedenis is hier aan te raken. De Bastei toont de bijzondere band van de stad Nijmegen met de Waal, de rivier als levensader maar ook als bedreiging en met de rijke riviernatuur in de Gelderse Poort”, aldus De Bastei.

Vanaf voorjaar 2015 is drie jaar gegraven in de ondergrond van de Bastei en in de historische Valkhofheuvel. Daarbij is rond, onder en naast een zestiende eeuwse verdedigingstoren de ene na de andere historische verrassing blootgelegd door archeologen. In het nieuwe entreegebouw sta je nu zomaar tegenover een veertiende eeuwse haardplek. Verderop loop je ‘onder de grond’ aan tegen een dertiende eeuwse stadsmuur, met om de hoek weer stuk van een Romeinse kademuur uit de tweede eeuw. Zelfs resten van een stadskasteel zijn er te vinden en delen van een verbindingsroute uit de twaalfde eeuw naar de Valkhofburcht. “Het is een intrigerende kruip-door-sluip-door naar de oorsprong van Nijmegen, de oudste stad van ons land.”

De oude Stratemakerstoren is een vestingtoren van het type bastei. Vandaar de naam van het centrum. “Over de Romeinse en zestiende eeuwse vondsten heen is met veel vernuft een duurzaam modern gebouw neergezet. Indrukwekkend zijn de enorme stammen van douglassparren die de dragers zijn van de plafonds. Hier ervaar je de natuur, binnen waar de collectie wordt getoond in vier biotopen van het rivierenlandschap. Maar ook in de glazen erker en buiten op het glazen balkon van het museumcafé, waar je uitkijkt over de rivier en de uiterwaarden. Elders in het gebouw zijn tentoonstellingen en de Bastei Academie is een werkplek voor onder meer schoolklassen. Vanuit De Bastei vertrekken excursies de natuur in en naar historische plekken in en om de stad.”

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl.