Steekwapens in huis? Loop er niet mee rond maar lever het in! Anoniem.
Steekwapens in huis? Loop er niet mee rond maar lever het in! Anoniem. Foto:

Nijmegen doet mee aan landelijke inleveractie steekwapens

za 9 okt 2021, 09:15 Algemeen

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen neemt in de Week van de Veiligheid deel aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren tijdens de Week van de Veiligheid die loopt van 11 tot en met 17 oktober.

De gemeente Nijmegen is 30 september gestart met de campagne ‘#ShowSkillsNotKnives - You Choose’ om Nijmeegse jongeren en jongvolwassenen bewust te maken van de risico’s van wapenbezit. Halt geeft dit najaar lessen over wapens en geweld op verschillende middelbare scholen in Nijmegen.

Zorgelijke ontwikkeling

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen”, zegt burgemeester Bruls. “De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik ook in onze regio toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling. Samen met de Politie en Halt vragen we hier aandacht voor.” 

“Onze jongerenwerkers praten er ook met jongeren over en bespreken bijvoorbeeld de trend van drillraps. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van de toename van wapengebruik en er thuis over hebben met hun zoon of dochter.”

In de campagne #ShowSkillsNotKnives - You Choose’ spreken bekende en onbekende jongeren uit Nijmegen zich uit over en tegen steekwapenbezit. De gemeente deelt de campagne online via social media, met posters op bijvoorbeeld scholen en via jongerenwerkers. Bekijk de campagnevideo op YouTube (www.youtube.com/watch?v=J1qhD_ae0TY).
Tijdens de inleverweek kunnen steekwapens straffeloos ingeleverd worden bij de politiebureaus aan de Stieltjesstraat en Muntweg, bij het Goffertstadion en in wijkcentrum De Klif.

Deze zijn als inleverpunt herkenbaar door de poster die voor het raam hangt. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton. Er is dus geen risico dat iemand bestraft wordt voor het wapenbezit.

In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Inleveren kan in Nijmegen op de volgende data en tijden:

Politiebureau Stieltjesstraat: maandag 11 oktober t/m vrijdag 15 oktober 09.00 tot 17.00 uur.
Politiebureau Muntweg: maandag 11 oktober t/m vrijdag 15 oktober 09.00 tot 17.00 uur.
Goffertstadion N.E.C.: dinsdagavond 12 oktober en donderdagavond 14 oktober 16.00 tot 20.00 uur.
Wijkcentrum De Klif in Nijmegen Noord: dinsdagavond 12 oktober en donderdagavond 14 oktober 16.00 tot 20.00 uur.