Zorgrobot Maatje (Foto: Smartrobot Solutions)
Zorgrobot Maatje (Foto: Smartrobot Solutions)

Robot zet Nijmeegse ouderen in beweging

Algemeen

NIJMEGEN -  Nijmeegse ouderen woonachtig in woonzorgcentrum De Horizon starten vrijdag 5 november de pilot ‘Bewegen in de Zorg’ van het Nationaal Ouderenfonds. De ouderen testen een aantal innovatieve producten die hen helpen te blijven bewegen. De producten zijn zo gekozen dat ook vrijwilligers en zorgpersoneel er makkelijk gebruik van kunnen maken. Na de testperiode van 6 weken kan De Horizon de producten eventueel aankopen. “We hopen met het aanbieden van de hulpmiddelen beweging voor ouderen bij woonzorginstellingen laagdrempelig en toegankelijk te maken”, aldus het Ouderenfonds. 

“Ouderen in woonzorgcentra bewegen vaak te weinig, terwijl dit juist bij deze doelgroep erg belangrijk blijft. Er bestaan al vele mooie verschillende (innovatieve) beweegoplossingen, maar daadwerkelijke implementatie blijft vaak achter. Het Ouderenfonds wil graag woonzorgcentra ondersteunen en faciliteren de juiste innovatieve producten te kiezen en te implementeren. Door middel van een toolkit worden de producten laagdrempelig en makkelijk inzetbaar voor elke medewerker of vrijwilliger. Een beweegkalender motiveert en garandeert een duurzame inzet van de producten. Daarnaast kan het Ouderenfonds een aankoopkorting te realiseren.”

Feestelijke kick-off Nijmegen

Tijdens de feestelijke kick-off in Nijmegen wordt in 1,5 uur alles uitgelegd aan bewoners en uitgeprobeerd. Medewerkers zijn verkleed in Fout Sportief. Het geheel wordt ondersteund door muziek en leuke oefeningen. Bij de producten zit onder andere: een sjoelkatapult, een aangepaste biljarttafel en schuiftafeltennis, een robotje, een Moofie stok (met licht en geluid), smartclips en een smartbike. 

Na de pilot in Nijmegen wordt feedback verwerkt en gaat het Ouderenfonds in 2022 met een roadshow langs 12 zorginstellingen. Geïnteresseerde zorginstellingen kunnen zich aanmelden bij Charlotte Buitenkamp via c.buitenkamp@ouderenfonds.nl.

Over het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich samen met partners, donateurs en vrijwilligers in voor een samenleving waarin geen enkele oudere zich eenzaam hoeft te voelen. “Onze activiteiten zijn laagdrempelig en gericht op ontmoeting. Zo helpen wij ouderen om op een actieve manier ouder te worden. Ook stimuleren we de samenleving om een leeftijdsvriendelijke omgeving te zijn. Want ouder worden doe je samen!”