De Nacht van Dürer

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN  Tijdens De Nacht van Dürer op donderdag 18 november kun je Nijmegen ontdekken door de ogen van Albrecht Dürer, de 16e eeuwse kunstenaar. In een bijzondere samenwerking bieden De Bastei, het Gebroeders Van Lymborch Huis, Gilde Nijmegen, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Museum Het Valkhof en de Stevenskerk een avondprogramma met lezingen, rondleidingen en een stadswandeling.

Tijdens zijn reis door de Nederlanden bezocht kunstenaar Albrecht Dürer de stad Nijmegen op 18 november 1520. Over zijn bezoek aan Nijmegen schreef Dürer in zijn reisdagboek: ‘Nijmegen is een mooie stad, heeft een mooie kerk en een fraai gelegen kasteel’. Vijfhonderd jaar (en een coronajaar) later krijg je de kans Nijmegen te ontdekken zoals Albrecht Dürer het gezien moet hebben.

Programma

19.30-20.00 uur: Start programma bij Stevenskerk. Welkom en korte rondgang langs bouwsporen uit het jaar 1520.

20.00-20.30 uur: Rondwandeling in twee groepen langs historische plekken onder begeleiding van gidsen van Gilde Nijmegen en stadswachten van de Gebroeders van Lymborch richting Museum Het Valkhof of Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

20.30-21.15 uur, op twee locaties is er een lezing; je kunt kiezen uit:

-lezing ‘Nijmegen en de reis van Dürer’ door Billy Gunterman, publicist en Willem Meulman, sociaal geograaf. Wat vond Dürer van Nijmegen en hoe kwam hij daar? Wat was het doel van zijn reis en waar ging hij daarna naar toe? Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel).

- lezing ‘Dürers reis door het landschap van zijn tijd’ door Joris van Sleeuwen, kunsthistoricus. De lezing gaat in op de vergelijking tussen Dürers kunst en het werk van zijn voorgangers in de 15de eeuw. Hoe bouwde Dürer voort op de schouders van zijn voorgangers, de eerste landschapschilders? Locatie: Museum Het Valkhof.

21.15-21.45 uur: Vervolg rondwandeling langs historische plekken in de binnenstad o.l.v. gidsen van Gilde Nijmegen en stadswachten van de Gebroeders van Lymborch richting De Bastei.

21.45-22.30 uur: rondleiding door de expositie ‘De kunst van het verdedigen’. Locatie: De Bastei.

Het programma eindigt om 22.30 uur, aansluitend is er een feestelijke afsluiting in het Gebroeders Van Lymborch Huis: 22.30-24.00 uur: twee stadswachten brengen de deelnemers naar de laatste locatie, het Gebroeders Van Lymborch Huis (consumpties voor eigen rekening).

Deelnemen kost 15,21 euro p.p. (plus 0,79 euro reserveringskosten, exclusief consumpties)
Tickets: alleen in de voorverkoop, zie hiervoor https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/de-nacht-van-durer

Bij aanvang van het programma dient een geldig Coronatoegangsbewijs getoond te worden. Bij wijziging van de coronaregels: check de website van Museum Het Valkhof voor meer informatie.