Leerlingen basisschool De Kleine Wereld planten Tiny Forest aan in Grootstal

wo 24 nov 2021, 15:42 Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - In de wijk Grootstal in Nijmegen planten leerlingen van groep 4 tot en met 8 van De Kleine Wereld op 1 december een Tiny Forest aan. 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. In de twee buitenlokalen, onderdeel van het Tiny Forest, krijgen de kinderen straks les en kunnen ze volop spelen. Vanaf de school loopt een heus avonturenpad naar het bosje. Het Tiny Forest creëert zo een groene en gezonde ontmoetingsplek in de wijk. Buurtbewoners hebben verschillende mooie namen bedacht voor het minibosje. Die woensdag wordt de naam van het minibosje en het infobord onthuld door Nijmeegs klimaatburgemeester Floor Basten. 

Het initiatief voor een Tiny Forest kwam maar liefst twee en een half jaar geleden vanuit de Werkgroep Grootstal Groen. Door corona is veel vertraging opgelopen, buurtbijeenkomsten konden niet doorgaan. Door veel inspanningen van de initiatiefnemers en IVN Natuureducatie is er toch met input van leerlingen en buurtbewoners een mooi ontwerp tot stand gekomen.

Op 1 december is het dan eindelijk zover! De schop gaat de grond in en zo’n 650 boompjes en struiken van 36 verschillende inheemse soorten worden aangeplant door leerlingen van basisschool de Kleine Wereld. Deze leerlingen hebben de komende jaren een bijzondere rol: zij worden Tiny Forest Rangers en beschermen en verzorgen het bos. Ze gaan onderzoek doen in het bos en leren er over de natuur door er zelf over te vertellen.

Iedere buurt een Tiny Forest

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Een Tiny Forest in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN wil dat elke buurt zijn eigen Tiny Forest krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.

Tiny Forest Grootstal wordt mogelijk gemaakt door Werkgroep Grootstal Groen, De Kleine Wereld, Stadstuin de Groene Schakel, IVN Natuureducatie, De Bastei, gemeente Nijmegen en met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland. Het is het vierde Tiny Forest in de openbare ruimte van Nijmegen, na het Wolfsbosje, Het Biezenbos en De Tovertuin die 24 november in Lent wordt aangeplant.