Rosalie van Woezik is één van de vijf leden van Kindness Collectief Nijmegen en doet graag iets aardigs voor iemand anders.
Rosalie van Woezik is één van de vijf leden van Kindness Collectief Nijmegen en doet graag iets aardigs voor iemand anders. Foto: Gerrit Jan Griepsma

Kindness Collectief Nijmegen gelooft in de kracht van aardig zijn

Algemeen

NIJMEGEN - Iedereen kent dat gevoel wel: je doet iets aardigs voor een ander en dan wordt diegene blij. En daar word jij dan weer blij van. Positieve energie voor allebei. Dat is precies de missie van Kindness Collectief Nijmegen. 

Door Gerrit Jan Griepsma

Na het interview rekent Rosalie van Woezik (31) mijn en haar kopje koffie af. Maar ze doet meer: ze rekent nog een extra bakkie af, met de vraag aan het koffiecafé om die aan de eerstvolgende klant te geven. Gewoon om een ander een blij moment te geven. Niet omdat ze iets wil van die ander, onvoorwaardelijk. 

“Ik wil graag iets goeds doen voor anderen, dat maakt me blij. Een paar jaar geleden maakte ik kennis met het Kindness Collectief Nijmegen en heb toen meegedaan aan mijn eerste ‘rally’ met deze mensen: in het centrum van Nijmegen heb ik zelfgemaakte cupcakes uitgedeeld. Ik vond dat best spannend, je moet jezelf laten zien, zomaar aan onbekende mensen. Soms aarzelden mensen om het te ontvangen. Zo’n blik van ‘wil je me iets verkopen?’ Maar als duidelijk werd dat ik het gewoon deed om aardig te zijn dan brak het ijs.” 

Fijne ontmoetingen

Rosalie vertelt zonder belerend te zijn over haar blik op de wereld, die ze graag iets mooier wil maken. “Onderzoek heeft uitgewezen dat aardig mensen helpt om anders tegen het leven aan te kijken. Ook blijkt dat je na zo’n ervaring zelf ook de neiging hebt om iets aardigs te zeggen of te doen voor anderen. Daar gelooft het Kindness Collectief in: dat het zich verspreidt, dat een aardige actie een reeks van fijne ontmoetingen veroorzaakt. Een rimpeleffect, zoals de steen die je in het water gooit een grote kring van golfjes veroorzaakt.” 

Het Kindness Collectief Nijmegen is geen club met regels en vergaderingen. Soms doen de vijf leden iets samen, soms doet ieder van hen iets alleen. Zoals kerstkaarten schrijven en bezorgen bij eenzame ouderen, boeken uitdelen, aardige mailtjes sturen naar mensen die iets betekend hebben in je leven. Ze laten zich inspireren door elkaar, maar nemen elkaar niet de maat.

“Ieder heeft zo zijn of haar eigen manieren om aardig te zijn, dat is allemaal goed. Je hoeft je natuurlijk niet aan te sluiten bij ons om iets aardigs voor anderen te doen, maar het kan wel. Iedereen is welkom in ons collectief.” 

Eigen Aardigheden

Ondanks alle negatieve berichten in de media over alles wat er in de wereld gebeurt, is Rosalie optimistisch over de mensheid. “Ieder mens heeft behoefte aan positief contact met anderen. Elk mooi contact is een ervaring die je bij blijft. Ik merk dat als ik ruimte heb om aardig te zijn voor anderen, ik anders tegen de wereld aankijk. Ik zie de positieve dingen en zie de mensen met hun eigen aardigheden. Bijna altijd krijg ik ook iets vriendelijks terug, dat voedt mij en geeft me zelfvertrouwen.” 

In december staat weer een gezamenlijke actie van Kindness Collectief Nijmegen op het programma. Ze duiken ergens deze maand in winkelcentrum Dukenburg om bloemen uit te delen of iets anders aardigs te doen. Wil je je laten inspireren door dit collectief kijk dan eens op: www.findyourselfamomenttogrow.nl