Jeroen verheugt zich op een kerstmaaltijd.
Jeroen verheugt zich op een kerstmaaltijd. Foto: Gerrit Jan Griepsma

Rijk van Nijmegen Culinair trakteert leden Quiet Nijmegen op een kerstmaaltijd

Algemeen

NIJMEGEN - Jeroen (62) heeft al heel lang een bijstandsuitkering. Dat is geen vetpot, maar hij heeft de weg gevonden om met weinig toch gelukkig te leven. Maar af en toe een extraatje is wel fijn. Quiet Nijmegen zorgt daarvoor. Op 23 december staat voor Jeroen een kerstdiner op het programma, dankzij Rijk van Nijmegen Culinair.

Door Gerrit Jan Griepsma

Een eenvoudige flat in Zwanenveld, maar Jeroen is er blij mee. “Ik kom uit een heel moeilijke situatie. Gelukkig is dit nu een perfect plekje voor mij.” De flat is eenvoudig ingericht, veel spullen komen van de kringloop. “Dat maakt mij niks uit hoor, spulletjes die andere mensen niet meer nodig hebben, krijgen zo een tweede leven.” En zo is het, dat tweede leven zorgt voor het gezellige huisje van Jeroen.

Hij is werkloos geworden en door allerlei tegenslagen werd het leven heel lastig. “Mensen kunnen het zich misschien niet voorstellen, maar wat met mij gebeurd is, kan iedereen zomaar overkomen. Ik ben blij dat ik uiteindelijk bij de juiste mensen terecht ben gekomen die me geholpen hebben om mijn leven weer op de rit te krijgen.”

Geen boosheid

Jeroen is een zachte man, er zijn geen verwijten of boosheid naar de maatschappij of mensen uit zijn verleden. “Via een lang proces heb ik vrede gekregen met wie ik ben en wat ik wel en niet kan. Ik heb veel geleerd van de tijd dat het niet goed met me ging. Ik ben nu blij met wat ik wél heb, ik heb ervaren hoe betrekkelijk de waarde is van spullen en geld. Je hebt niet zoveel nodig om goed te leven.”

Jeroen maakt gebruik van de Voedselbank. “Als je voor het eerst in de rij staat dan voel je je een beetje ongelukkig, maar dat heb ik niet meer. Ik ben dankbaar dat dit bestaat en ik ben blij met de vrijwilligers die hiervoor aan de slag zijn.”

Jeroen is ook ‘member’ van Quiet Nijmegen. Deze vrijwilligersorganisatie wil armoede verzachten. Daarnaast wil Quiet Nijmegenaren bewust maken van de vernietigende gevolgen van armoede. Initiatiefnemer en voorzitter Brigitte Theeuwen: “We werven lokale sponsors zodat we de Quiet-members regelmatig iets extra’s kunnen bieden. Een verjaardagstaart, een etentje, een keer naar de kapper. Daarnaast willen we mensen de kans geven om hun talenten in te zetten, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Dit meedoen geeft eigenwaarde en laat mensen weer leven, in plaats van overleven. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe sponsoren om ons werk te doen.”

Nijmegen Culinair

De deelnemende restaurants van Nijmegen Culinair bieden in de laatste dagen van dit jaar via Quiet een lekkere maaltijd aan voor members van Quiet. Jeroen kan op 23 december een heerlijke maaltijd tegemoet zien. Die wordt vanuit één van de deelnemende restaurants bij hem thuis afgeleverd. “Niet één, maar twee maaltijden, dat is fijn. In m’n eentje eten dat doe ik al heel vaak, maar voor deze gelegenheid nodig ik mijn nicht uit Malden uit, die me zoveel heeft geholpen toen ik het moeilijk had. Ik kijk er naar uit!” 

Meer info: quiet.nl/nijmegen, www.rijkvannijmegenculinair.nl