Irene van Dongen bij haar kerststal.
Irene van Dongen bij haar kerststal. Foto: Gerrit Jan Griepsma

Wandelen langs kerststallen in Hees

Algemeen

NIJMEGEN - Geen kerstinkopen, geen nachtmis en beperkte mogelijkheden om elkaar te zien tijdens de kerstdagen. De coronamaatregelen werpen een schaduw over deze toch al donkere tijd van het jaar. Maar gelukkig is er een lichtpuntje: de kribjesroute in Hees. Coronaproof kun je van 24 december tot 6 januari op je eigen moment 115 kerststalletjes bekijken in dit voormalige dorp in Nijmegen.

Door Gerrit Jan Griepsma

“We zijn trots dat we dit jaar alweer de vijfde editie van de kribjesroute vieren. Het is geweldig dat steeds meer bewoners zich aansluiten en een kribje voor hun raam of in de voortuin willen plaatsen”, aldus initiatiefneemster Irene van Dongen.

In de woonkamer van Irene staat een twee meter hoge kerststal. Vol met lichtjes, pittoreske huisjes, kerstfiguurtjes en een rijdend treintje. In de vensterbank staat een ludieke kerststal met smurfen. Het huis van Irene aan de Meerkolstraat is één van die 115 plekken in Hees waar je langskomt als je de kribjesroute wandelt.

“Vorig jaar hebben honderden mensen uit Hees en van ver daarbuiten genoten van de kerstsfeer hier in Hees. In deze coronatijd kun je weinig doen om gezelligheid en warmte op te zoeken, dus we zijn heel blij dat dit wel door kan gaan.”

Vijf jaar geleden nam Irene het initiatief tot dit unieke evenement. “Ik zag in het zuiden van ons land voorbeelden van routes met kerststallen en dacht ‘waarom niet hier in Hees?’ Ik vind het fijn om actief betrokken te zijn bij mijn woonomgeving en de gemeenschap waarin we leven én ik vind het leuk om dingen te organiseren, dus ik ging aan de slag met dit idee.”

Medebewoners in Hees raakten enthousiast en in het eerste jaar waren er al dertig deelnemers die voor hun raam een kerststalletje plaatsten, zodat anderen ervan konden genieten. De kribjesroute was geboren.

“De kerstdagen zijn feestdagen, maar voor veel mensen is het ook een moeilijke tijd. Sommige mensen hebben een dierbare verloren en dat is in deze dagen extra voelbaar. En niet iedereen heeft een fijne familie om samen kerst mee te vieren. En voor ons allemaal geldt dat we wel een lichtje kunnen gebruiken in deze tijd.”

Irene merkte dat haar initiatief voor verbroedering en verbinding in de wijk zorgde. “Je loopt normaal gesproken niet zomaar het tuinpaadje op van een mede-wijkbewoner. Nu word je daar juist toe uitgenodigd en dan ontstaat er al snel een praatje. Mensen vinden het fijn om elkaar te ontmoeten en de kribjesroute zorgt daarvoor.”

Het succes van de eerste editie zorgde voor groei, zodat Irene niet meer alleen voor de organisatie kon zorgen. “Inmiddels is er een club van negen mensen die dit evenement namens de Vereniging Dorpsbelangen Hees organiseert. Dat vind ik fijn, er komen nieuwe ideeën en energie die dit evenement dragen. Prachtig, dat we dit samen doen in Hees, voor alle mensen die hier wonen en voor degenen die voor deze gelegenheid naar Hees willen komen. Iedereen is welkom!”

Op de website van de kribjesroute is de plattegrond van de route te vinden. Elf kilometer, dus een beetje veel voor één wandeling. 

Gelukkig heb je twee weken de tijd om alles te bekijken, je te laten verwarmen door de sfeer in Hees en het te delen met anderen. Kijk voor meer informatie, acties, plattegrond en meer informatie over de oorsprong van de kribjesroute op https://kribjesroute.nl