Antoine Olbertz heeft prostaatkanker.
Antoine Olbertz heeft prostaatkanker. Foto: Richard Martens

Foto-expositie CWZ geeft kanker een gezicht

Algemeen

NIJMEGEN - ‘Kanker raakt iedereen. Jou dus ook’. Dat was het thema dit jaar van Wereldkankerdag op 4 februari. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) staat hier op een speciale manier bij stil. Die dag opende CWZ een foto-expositie met portretten en persoonlijke verhalen van kankerpatiënten en hun zorgverleners. Zij vertellen hoe zij na de diagnose kanker de zorg (hebben) ervaren. Én wat zij voor elkaar betekenen.

De expositie bestaat uit foto’s en verhalen van zes patiënten en hun zorgverleners. Deze patiënten zijn ieder op een ander punt in hun leven en op verschillende manieren met de ziekte geconfronteerd. Rebecca Berry, verpleegkundig specialist oncologie: ‘Kanker komt voor bij mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden. Je hoeft er niet ziek uit te zien om ziek te zijn.” 

In de expositie zien we ook de portretten van hun zorgverleners, zoals oncologen, maatschappelijk werkers en hulpverleners uit de eerste lijn. Zij begeleiden de patiënten en hun naasten tijdens het ziekteproces. De nadruk van de expositie ligt op de verbinding tussen de patiënten en hun zorgverleners.

Mooie en waardevolle ervaringen

Kanker brengt niet alleen negatieve, maar soms ook mooie dingen met zich mee. Hilda Houwer, verpleegkundig consulent oncologie: “Het verhaal van de patiënt brengt altijd iets in beweging bij de zorgverlener. We kunnen veel leren van elkaar. De band en interactie die ontstaat is vaak bijzonder. Niet alleen de zorgverlener betekent iets voor de patiënt. De patiënt kan ook iets bieden aan de zorgverlener. Het is een relatie van mens tot mens.”

Expositie digitaal bekijken

De expositie is de hele maand februari in CWZ te zien in de gang tussen meldpunt 1B en 2B naast restaurant Binnenhof. Omdat CWZ het aantal mensen in het ziekenhuis wil beperken vanwege de coronamaatregelen, is de expositie ook digitaal te bekijken.

www.cwz.nl/afdelingen/oncologie-kanker/wereldkankerdag-2022/