Grote verwoesting in de binnenstad.
Grote verwoesting in de binnenstad. Foto: Archief Infocentrum WO2 Nijmegen

Bombardement op de stad: ‘Vergissen, vergeten of verwerken’

Algemeen

NIJMEGEN - Het Amerikaanse bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 is een van de dodelijkste bombardementen in het bezette gebied in West-Europa. 

Lang leek het een vergeten ramp en werd het, bagatelliserend, een ‘vergissingsbombardement’ genoemd. Maar wat gebeurde er nu op 22 februari 1944? En hoe moeten we dit bombardement plaatsen in de luchtoorlog van destijds?

In de lezing dinsdag 22 februari in het Infocentrum WO2 Nijmegen (Ridderstraat 27 in Nijmegen) gaat historicus Joost Rosendaal (Radboud Universiteit Nijmegen), gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en schrijver van het boek ‘Nijmegen ’44’, in op de achtergronden van het bombardement op Nijmegen en plaatst dit een breder Europees perspectief. 

Hoe is in andere plaatsen omgegaan met bombardementen en het fysieke en psychische herstel? Is Nijmegen een uitzondering of zijn er patronen te zien in de verwerking en de herinneringscultuur van deze traumatische ervaringen?

De lezing getiteld ‘Vergissen, vergeten of verwerken’ start om 19.30 uur. Entree 6,50 euro. De Museumkaart is niet geldig. 

Reserveren is noodzakelijk. Stuur een mail naar welkom@infocentrumwo2.nl, onder vermelding van ‘Lezing bombardement’.

Voor meer informatie kijk op de website www.infocentrumwo2.nl