Projectmanager EuroGames Joost van Wijngaarden op de Waalkade waar de openingsceremonie wordt gehouden.
Projectmanager EuroGames Joost van Wijngaarden op de Waalkade waar de openingsceremonie wordt gehouden. Foto: Gerrit Jan Griepsma

Nijmegen deze zomer gastheer van de EuroGames

Algemeen

NIJMEGEN - De EuroGames 2022 worden dit jaar gehouden in Nijmegen. Van 27 tot en met 30 juli vindt dit internationale sport- en ontmoetingsevenement voor LHBTIQ+-personen plaats op verschillende plekken in de stad. Iedereen is welkom om deel te nemen aan deze jaarlijkse ‘love to move’ happening, ook hetero’s.

Door Gerrit Jan Griepsma

De associatie met de Olympische Spelen die juist dit weekend aan de sluitingsceremonie toe is ligt voor de hand, maar die vergelijking gaat mank. “Tijdens de EuroGames sporten we samen in 19 disciplines, maar het is geen topsportevenement”, legt projectmanager Joost van Wijngaarden uit. “De wedstrijden zijn voor iedereen toegankelijk, ook als je geen topper bent.” 

“Het belangrijkste doel van de EuroGames is de ontmoeting van LHBTIQ+-personen die vaak in hun eigen land niet voor hun geaardheid kunnen uitkomen. Jammer genoeg is de wereld nog niet zover dat we met z’n allen in vrijheid kunnen zijn wie we zijn. Daarom zijn de EuroGames nog steeds nodig.”
De uitleg van Joost is een antwoord op de vraag die hij vaak krijgt. ‘Waarom is het nodig dat er een sportevenement speciaal voor LHBTIQ+-personen gehouden wordt?’ “Het zou fijn zijn als dit evenement niet meer nodig is. In Nederland en een aantal andere Europese landen zijn we aardig op weg met de emancipatie van LHBTIQ+-personen, maar ook in ons land ligt het nog gevoelig. De tijd dat je bijvoorbeeld als voetballer zonder zorgen uit de kast kunt komen is nog ver weg.”

Bridge en petanque

Joost vergelijkt de EuroGames eerder met een festival dan met een sportevenement. “De ontmoeting staat centraal, niet de sportprestaties. Naast het sportprogramma zijn er ook festiviteiten en culturele evenementen. Op het programma staan ook sporten die geschikt zijn voor de oudere deelnemers, zoals bridge en petanque.”

De organisatie verwacht ongeveer 2500 deelnemers uit heel Europa, aangevuld met sporters uit de rest van de wereld. “Voor sommige sporters is het heel spannend om mee te doen. Er zijn bijvoorbeeld deelnemers uit Oost-Europa die niet met hun naam in de uitslagen vermeld willen worden, omdat ze dan bij terugkomst in hun land moeten vrezen voor hun baan.”

Uit de kast

De sportwedstrijden worden georganiseerd door Nijmeegse verenigingen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de verenigingen hebben verstand van hun sport en hebben de beschikking over sportvelden en locaties en daarnaast is het voor hen ook een moment om aandacht te besteden aan de eigen cultuur waarin LHBTIQ+-personen zich veilig kunnen voelen. “Als er één lid van een Nijmeegse sportvereniging uit de kast durft te komen na de EuroGames is voor mij het evenement al geslaagd. In vrijheid kunnen zijn wie je bent is ons doel, niet de sportprestaties.”
Wil je meedoen met dit evenement? Iedereen is welkom, er is nog ruimte voor deelnemers. Toeschouwers worden ook welkom om deel te nemen aan dit festival van liefde, bijvoorbeeld bij de openingsceremonie op 27 juli op de Waalkade. www.eurogames2022.eu