Lezing over Nescio

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Lieneke Frerichs geeft donderdag 10 maart een lezing over de door haar geschreven biografie Nescio, Leven en werk van J.H.F. Gronlöh. De lezing is in Dekker v.d. Vegt boekverkopers aan de Marikenstraat 29 in Nijmegen. Aanvang 19.00 uur. De toegang is gratis. Graag aanmelden via tel. 024-3020130 of info@dekkervdvegt.nl.

De lijvige biografie is een fascinerend portret van de gecompliceerde man die onder zijn pseudoniem Nescio verhalen (De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje) schreef. Verhalen die een basis hebben in zijn eigen leven: zijn jeugd, zijn idealistische jaren, zijn verliefdheid op zijn latere vrouw, het gezinsleven en zijn carrière van kantoorbediende tot directeur. Hij maakte een maandenlange zakenreis in Brits-Indië, waarvan hij in brieven verslag doet. Vele brieven aan zijn dochter in Groningen geven een beeld van Amsterdam in oorlogstijd, het leven tijdens de hongerwinter en van de  jaren daarna, toen hij eindelijk kon doen wat hij het liefste deed: zwerven door Nederland.

Lieneke Frerichs is neerlandica en tekstediteur. Ze publiceerde veel artikelen over Nescio en was samensteller van de bundel Over Nescio. Ze bezorgde zijn Verzameld proza en nagelaten werk en Natuurdagboek, Brieven uit Veere en het reisboekje Buitenland is geen land. De Nescio-erven gaven haar voor de biografie vrije toegang tot alle nagelaten papieren.