Herstart Science Café Nijmegen: oorsprongen van leven

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Het Science Café Nijmegen in The Shamrock aan de Smetiusstraat 17 in Nijmegen opent maandag 14 maart weer de deuren voor wetenschap in de kroeg. Het is een Engelstalige avond met wetenschappers Dennis Höning (Vrije Universiteit) en Omer Markovitch (Rijksuniversiteit Groningen) over oorsprongen van leven. Met vanaf 19.30 uur muzikale improvisaties en ‘duologen’ van Daniël van der Duim en Loek van den Berg. Vrij entree.

Het leven is de meest complexe entiteit in deze uithoek van het universum en de oorsprong ervan is één van de grootste mysteries in de wetenschap. Is het leven op aarde bij toeval ontstaan? Is onze planeet de enige in het universum die leven herbergt? Om deze vragen te beantwoorden, moeten we doordringen in de fundamentele processen die dit mogelijk hebben gemaakt. Er was geen magie voor nodig, maar miljarden jaren. Het leven is ontstaan door de interacties tussen miljoenen eenvoudiger elementen, in de perfect afgestemde omstandigheden van een gastvrije planeet. Maandag 14 maart gaan we terug naar de oorsprong van het leven, vanaf de vorming van bewoonbare planeten tot aan de aggregatie van de eerste levensvormen. 

Planetair fysicus Dennis Höning (Vrije Universiteit) bestudeert de evolutie van planeten en modelleert daarbij onder andere de uitwisseling van carbonaten tussen de aardmantel en atmosfeer. Fenomenen als subductiezones en thermische hotspots zorgen voor de accumulatie van voldoende koolstofdioxide in de atmosfeer om onze planeet bewoonbaar te houden. Door zijn modellen los te laten op data van exoplaneten, kan hij helpen bij de zoektocht naar leven buiten ons zonnestelsel. 

Omer Markovitch, chemicus van de Rijksuniversiteit Groningen, zal ons kennis laten maken met de complexe mechanismen van prebiotische evolutie. Hij richt zich op de vele stappen die materie moet doorlopen voordat leven ontspringt, in het proces dat ons van eenvoudige moleculen tot cellulaire structuren bracht. 

www.sciencecafenijmegen.nl