Smart: nieuwe muziek voor de Goede Week

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Smart is een gezamenlijk project van het Arnhemse ensemble Septime en het Nijmeegse vocaal ensemble Consorte. Geïnspireerd door de muzikaal opmerkelijke madrigali spirituali van Carlo Gesualdo da Venosa uit 1611 zijn zij op zoek gegaan naar muziek voor de Goede Week van hedendaagse componisten. 

De ensembles brengen muziek voor de periode voorafgaand aan Pasen ten gehore van de Gelderse componisten Berry van Berkum, Nico Huijbregts, Andries van Rossem en Lucas Wiegerink. Elk van de componisten koos één van de zes-stemmige Tenebrae Responsories van Gesualdo als inspiratiebron. Naast de gloednieuwe partituren voor kamerkoor en instrumentaal ensemble klinken de bijbehorende composities van Gesualdo, afwisselend vocaal en instrumentaal. De instrumentale bewerkingen zijn van Pieter de Oude. 

“We voeren de werken in de volgorde van de dagen van de Goede Week uit en de concerten vinden zoveel mogelijk bij kaarslicht plaats. Een oude traditie in de lijdenstijd. In ongeveer een uur gaan we dwalen door de mysterieuze en monastieke sfeer van het Officie, het kloostergebed, respectievelijk van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Het lijdensverhaal toen en nu, een prachtig en compact alternatief voor de overbekende Mattheus of Johannes Passies.”

 De concerten zijn op zaterdag 2 april in de Antonius van Paduakerk aan de Groesbeekseweg 96 in Nijmegen; donderdag 7 april  in de Koepelkerk aan het Jansplein 60 in Arnhem en vrijdag 8 april in de Grote kerk aan de Kerkstraat 32 in Velp. Steeds om 20.30 uur. Entree: 20,00 euro, CJP 10,00 euro. Reserveren: info@septime.nl,