Deelnemers aan project ‘Deel de tuin met oudere migranten’.
Deelnemers aan project ‘Deel de tuin met oudere migranten’.

Geld naar initiatieven rond mentaal fit en gezonde voeding

Algemeen

NIJMEGEN - Acht Nijmeegse organisaties krijgen dit jaar een financiële bijdrage vanuit het Lokaal Preventie Akkoord. Dat zijn Vincentius Vereniging, Kinderboerderij de Goffert, ProPersona Connect, Sterker sociaal werk, Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis, Herenboeren Nijmegen, Radboudumc Janssen + Sterker en Huis van Compassie. 

Met de bijdrage verzorgen de organisaties in 2022 activiteiten voor Nijmegenaren op het gebied van gezonde voeding en mentale fitheid. Zo krijgen meer mensen de kans om stappen te zetten naar een gezondere leefstijl. De initiatieven zijn gericht op mensen in kwetsbare situaties en er wordt met meerdere organisaties aan gewerkt. 

Het gaat om heel uiteenlopende activiteiten. Zo gaat Kinderboerderij de Goffert de moestuin vergroten en de zelfgekweekte producten aanbieden aan bezoekers en wijkbewoners. 

Sterker sociaal werk kan door de bijdrage in samenwerking met Thuiszorg Elele en de Vereniging Land van Ooij een doorstart maken met het project ‘Deel de tuin met oudere migranten’. De organisaties willen de gezondheid van oudere migranten stimuleren door bijeenkomsten te organiseren waar ze samen praten, bewegen, koken, lunchen en genieten van de natuur. 

Een groepje van vier gynaecologen van het Amalia Kinderziekenhuis, een huisarts, buurtsportcoach en diëtiste gaan pas bevallen moeders met hoge bloeddruk begeleiden naar een gezondere leefstijl. 

Of neem ‘Gesond & Gesellig’: een pop-up leefstijlfestival dat partner Bindkracht10 en Herenboeren Nijmegen samen organiseren tijdens vier bestaande evenementen in de stad.

De andere gehonoreerde initiatieven zijn ‘Less stress’, een lespakket voor MBO-docenten en studenten van ProPersona Connect; een vervolg op het project Fitcoins door Vincentius Vitaal; ‘Samen spelen met een tablet’, gericht op eenzaamheid van ouderen verminderen door gezamenlijke beweegactiviteiten via een tablet, een initiatief van Radboudumc en Sterker en ‘Samen koken, eten en bewegen’, een initiatief voor Nijmegenaren in een kwetsbare positie vanuit Huis van Compassie.

Alle aanvragers geholpen

Tot eind februari konden partners en vrienden van Groen Gezond en in Beweging hun plannen voor een bijdrage vanuit het Lokaal Preventie Akkoord (LPA) indienen. Er is enthousiast gereageerd en er zijn veel mooie ideeën binnengekomen. Helaas kon niet aan alle plannen een financiële bijdrage worden toegekend. Groen Gezond en in Beweging heeft de aanvragers wel op een andere manier proberen verder te helpen. Door het netwerk in stelling te brengen, de aanvrager te koppelen aan bestaande initiatieven en door mensen op het spoor te zetten van andere financieringsbronnen.

Samenwerken voor kwetsbare mensen

In 2019 tekenden 40 organisaties het Lokaal Preventieakkoord Nijmegen, met het doel gezonde keuzes makkelijker te maken voor Nijmegenaren. Inmiddels zijn er zo’n 20 organisaties bij gekomen die deze doelstelling ondersteunen. Iedere organisatie heeft uiteraard zijn eigen vitaliteitsdoelstellingen. Daarnaast is er in 2021, 2022 en 2023 extra preventiebudget beschikbaar gesteld door het Rijk. Dit geld zetten we in Nijmegen dit jaar in voor initiatieven op het gebied van mentale gezondheid of gezond gewicht. Belangrijke voorwaarden zijn dat de initiatieven gericht zijn op mensen in kwetsbare situaties en dat het gaat om organisatie-overstijgende inzet.