De cast van Metamorfosen.
De cast van Metamorfosen. Foto: Laura Luca

Petitie gestart voor behoud Theatergroep Kwatta

Algemeen

NIJMEGEN - Begin maart ging Metamorfosen (8+), de nieuwste voorstelling van de Nijmeegse Theatergroep Kwatta, in première. De voorstelling kreeg lovende reacties. Maar er is een zwart randje: het is Kwatta’s allerlaatste voorstelling. “Wij kunnen - na het uitblijven van structurele subsidie van de Provincie Gelderland en de Rijksoverheid - niet anders dan aankondigen dat Theatergroep Kwatta helaas moet stoppen.” Of toch niet?

Door Marcel Witlox 

Tot 2021 ontving Kwatta Rijkssubsidie. “Ondanks de landelijke en internationale erkenning voor de artistieke kwaliteit van de producties, en een positief oordeel van de Raad van Cultuur over de artistieke visie en de toekomstplannen van Kwatta, is die subsidie voor de huidige subsidieperiode niet aan Kwatta toegekend. Hiermee verviel een van onze belangrijkste inkomstenbronnen.” 

Niet levensvatbaar

“Daarop heeft de provincie Gelderland besloten haar beleid over jeugdtheater te herzien, met als gevolg dat Kwatta ook geen structurele subsidie van de provincie meer krijgt. Helaas is ons gezelschap zonder voldoende structurele subsidie niet langer levensvatbaar. We hebben lang geroeid met de riemen die we hebben, maar helaas is dit niet genoeg gebleken om de toekomst van Kwatta te garanderen.” 

Met het stoppen van Theatergroep Kwatta, dat theatergroep Teneeter (1976-2001) opvolgde, komt een einde aan ruim 45 jaar professioneel jeugdtheater in Nijmegen en Gelderland. Dat nooit, dacht Stijn Stevens en startte een petitie. “Kwatta is al 20 jaar een begrip in Nijmegen op het gebied van uniek en vernieuwend jeugdtheater. Kwatta moet blijven. De provincie laat Kwatta vallen, de gemeente Nijmegen is nu aan zet”, schrijft hij. ‘Generaties zijn opgegroeid met Kwatta, dat een hechte band heeft met onderwijsinstellingen, dat alle uithoeken van de provincie bespeelt, in school- en vrije voorstellingen en de kleine en grote zaal van de schouwburg.’

De petitie is opgesteld namens ouders, kinderen, onderwijsinstellingen, liefhebbers van jeugdtheater, Nijmegenaren en het publiek. Partijen roepen de gemeente Nijmegen op ‘om Kwatta voor Nijmegen en het Nijmeegse publiek te behouden, zodat Kwatta in het Badhuis Theater professioneel jeugdtheater van hoge kwaliteit kan blijven leveren, voor een breed publiek.’ Hiervoor zou de gemeente extra middelen ter beschikking moeten stellen ‘zodat Kwatta kan overbruggen naar een volgend moment waarop subsidie kan worden verstrekt aan Kwatta.’

Op het moment van afsluiten van deze krant hadden 1568 mensen de petitie ondertekend. De petitie is te vinden via www.kwatta.info/nl/. Stevens wil de petitie zo snel mogelijk aanbieden.

Kwatta: “We zijn zeer blij met dit initiatief. Het voelt echt als een hart onder de riem en geeft ons een energieboost. Fijn om te zien dat zo veel verschillende partijen voor ons op de bres willen springen.”

Over Metamorfosen

Metamorfosen is een humoristische voorstelling, vol herkenbare verhalen. Te zien in Theater het Badhuis in Nijmegen op 30 april, 1, 7 en 8 mei. Tickets via kwatta.info.

Rechtstreeks naar de petitie: petities.nl/petitions/red-theatergroep-kwatta?locale=nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding