Lezingenreeks Museumpark Orientalis

Algemeen Kort nieuws

HEILIG LANDSTICHTING - Museumpark Orientalis zet graag mensen aan tot denken. In dat kader organiseert het park een aantal lezingen. Komende weken zijn er drie donderdag avonden gereserveerd voor avonturier Maarten Jan, Andre Stufkens als deskundige Maelwael Van Lymborchs en pastor Herwi Rikhof. 

Kruisbeeld

André Stufkens (voorzitter Maelwael Van Lymborchs studies) trapt af op donderdag 28 april. Hij vertelt over het kruisbeeld in de kunst van de Maelwael Van Lymborchs. Dit sluit aan bij de tentoonstelling ‘De kracht van het kruis’ die momenteel te zien is bij Museumpark Orientalis. In de lezing gaat het om de vraag: ‘Kunnen we ons een voorstelling maken van de Kracht van het Kruis in de late middeleeuwen?’ De fabelachtige kunst van het Nijmeegse kunstenaarsgeslacht Maelwael-Van Lymborch kent veel voorbeelden van die kracht en behoort tot de wereldtop in de kunstgeschiedenis.

Avontuur

In 2019 reed Maarten Jan 20.000 kilometer van Utrecht naar het oosten, in de hoop Mongolië te bereiken. Op zijn motor Boris, alleen, zonder telefoon of navigatie. Hij doorkruiste woestijnen, dictaturen, hooggebergtes en in totaal 23 landen. Een bijzonder avontuur. Onbewust werd het een ontdekkingstocht naar de universele behoefte van ieder mens. En natuurlijk is het een verhaal over letterlijk en figuurlijk grenzen overschrijden, over vallen en opstaan. Een verhaal dat Maarten Jan met veel enthousiasme deelt op donderdag 12 mei.

Kruisweg

Prof. dr. Herwi Rikhof, pastor in de Cenakelkerk en auteur van o.a. Een schatkamer voor pelgrims vertelt op donderdag 19 mei over de kruisweg van Jezus Christus. Aan de hand van bijzondere objecten en beeldmateriaal van het museumpark en de begraafplaats, plaatst hij deze in een breed perspectief. Wat symboliseert het drie keer vallen en opstaan van Jezus? Wat leren we er vandaag van? Maar ook: hoe is dit verhaal ontstaan? Hoewel het vallen en opstaan onderdeel uitmaakt van de staties van de kruisweg, wordt er in de bijbel namelijk nergens over gesproken.

Alle lezingen vinden plaats in de Heilig Hart Basiliek van het museumpark en starten om 20.00 uur. Inloop is vanaf 19.30. Meer informatie en kaartverkoop: www.museumparkorientalis.nl