De spiltrap is reeds verkocht maar er zijn nog veel bijzondere objecten te koop.
De spiltrap is reeds verkocht maar er zijn nog veel bijzondere objecten te koop.

Koop een ‘stukje Stevenskerk’ voor thuis

Algemeen

NIJMEGEN - Altijd al een ‘stukje Stevenskerk’ in huis willen hebben? Een aandenken aan een bijzonder Nijmeegs icoon? Dat kan! De kerk wordt grondig opgeruimd en verschillende objecten gaan ‘onder de veilinghamer’. Een aantal objecten uit de Stevenskerk heeft via Marktplaats al een goede herbestemming gekregen. En zaterdag 28 mei worden in de kerk objecten te koop aangeboden en/of geveild. Alle opbrengsten gaan naar de restauratie van het koperwerk in de Stevenskerk. 

Door Marcel Witlox 

Hoe is het idee voor een veiling ontstaan? We vragen het Paul Schreurs, coördinator communicatie Stevenskerk. “Het is ontstaan door de voortgang van de bouwwerkzaamheden van Fase West, het grote restauratie- en verduurzamingsproject. Heleen Wijgers, directeur Stevenskerk, dacht toen: goh, waar moeten we met al die objecten heen, met name die uit de beide kapellen komen?” 

 ”Eerst is gekeken of er een plaatsje elders in de Stevenskerk voor is - in ieder geval niet meer in de kapellen, want die worden aangepast. De meeste objecten die worden verkocht zijn niet (echt) oud, namelijk zo’n 60 tot 70 jaar, omdat ze bij de naoorlogse restauratie in de kerk zijn gekomen. Een groot aantal past niet meer in de kerk, omdat die na de verbouwing een nieuwe publiekspresentatie krijgt en een opgeruimder uiterlijk. We weten dat veel mensen, vooral ook onze donateurs, het erg leuk vinden ‘iets’ uit de Stevenskerk te hebben. Maar wees niet bang, we zijn en blijven het hart van de stad maar ook wij moeten soms een grote schoonmaak houden.” 

Kerklampen

Wat wordt er zoal aangeboden? “Denk aan naoorlogse kerklampen, oude dakleien, prenten en schilderijtjes van de kerk en de toren, oude clichés (drukplaatjes red.) van het krantje van de Nederlands Hervormde Kerk met lokale en regionale nieuwsberichten en reclames (heel veel van Kingpepermunt), kleine tafeltjes, et cetera.” 

Wat zijn de meest bijzondere items van de veiling? “Tussen de clichés zitten bijzondere exemplaren. Ook zullen mensen de leien van het dak best een leuk aandenken vinden. Verder is er nog een zeventiende-eeuwse preekstoel, maar die mag alleen weg als ie een passende bestemming krijgt. Dat is een eis van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Alle objecten die verkocht worden hebben geen echte cultuurhistorische waarde.”

“Via Marktplaats is reeds de zogeheten spiltrap verkocht aan de Stefanuskerk in Nijmegen en de tegels uit de Noorderkapel gaan naar een kerk in Millingen. Deze voorwerpen krijgen dus een goede nieuwe plek.”

Programma 28 mei
10.00-11.00 uur: besloten rondleiding voor Steveniers en vrienden van de Stevenskerk langs bouwwerkzaamheden. Tevens kunnen ze een eerste blik werpen op de objecten die geveild en verkocht worden.
11.00 uur: kerk open voor publiek.
11.30 uur: kleine veiling van objecten als prenten en schilderijen.
12.00-15.00 uur: verkoop van leien, clichés en andere kleine objecten in de kooromgang.
12.00-15.00 uur: voor een aantal groter objecten als kasten en vitrines kunnen de geïnteresseerden een bod achterlaten.

De opbrengst van de veiling- en verkoopdag plús die van de verkoop van de spiltrap en de tegels gaat naar de restauratie van koperwerk in de Stevenskerk. Drie kroonluchters en twee lezenaars worden schoongemaakt en waar nodig gerestaureerd. Dat hele project kost 10.000 euro.  

“Ik vermoed dat er grote interesse zal zijn. Wat de opbrengst betreft hebben we geen doel gesteld. Alle beetjes helpen.” 

Te koop: een lezenaar
Te koop: lampen
De opbrengst van de verkoop/veiling wordt gebruikt voor restauratie van het koperwerk.